Д-р Александър Симидчиев, пулмолог пред FN: Новият щам на COVID-19 заблуждава PCR теста и отчита отрицателен резултат

Новият щам на COVID-19 сега е новата заплаха пред света. Според британските учени от вчера дори по-смъртоносен, но засега доказано е по-заразен.  Според проф. Тодор Кантарджиев вече у нас има доказани 8 пациента с новия щам. Очаква се само потвърждение от международните лаборатории.

Да се страхуваме ли от новия щам, какво представлява и какви са приликите и разликите от традиционния коронавирус. Отговорите от пулмолога доц. Александър Симидчиев.

Каква е разликата между COVID-19 и новия вариант на коронавируса, установен във Великобритания?

Начинът на изследване на COVID-19 е PCR теста, антигенния тест и теста за антителата. Това са трите начина да установят има или не вирус. Самият вирус рядко се изолира като вирус, за да видим разлики.  Това, което знаем за него, че си е променил леко така наречените шпайк протеини, с които той се прикрепва към нашата клетка, когато влезе в организма ни и ни заразява.

В PCR теста, за да е положителен, има 3 последователности от генетичната информация на вируса. Една от тези три последователности е последователността на S-белтъка или шпайк белтъка. Когато вируса се е променил и тази последователност от старите PCR не се позитивира. В резултат на това теста може да излезе отрицателен, а той е положителен с новия щам.

Да кажем открито, че той може да заблуди PCR теста?

Точно така. Заблуждава класическия тест със старата последователност на шпайк протеини. Това е причината от „Пирогов“ да са установили, че има такъв вирус- той позитивира 2 от 3 последователности. Затова са изпратели тези проби да се установи какъв е вируса. Знаете, че има 4 букви, с които нашата генетична информация се кодира и тези букви са различни при новия щам, спрямо класическия вариант на SARS коронавирус 2. Разликата е, че новият вирус се прилепва по-плътно към клетките, намножава се повече в горните дихателни пътища. В резултат на това довежда до по-обилен секрет, който съдържа по-голямо количество от вирусите когато кашляме и кихаме. Затова е по-заразен и по-лесно се разпространява. Той е 50-70% по-заразен от стария вирус.

New COVID-19 strain spreads more quickly, UK medical chief says https://t.co/P78uX3o6SW pic.twitter.com/FXUUQudsOl

Клиничното протичане на вируса същото ли е като стария коронавирус?

Същото е. Различното е в начина на прикрепване на вируса към лигавиците и се е адаптирал по-добре и се съдържа в по-големи количества в горните дихателни пътища. Това е полезно за вируса, който така по-лесно се разпространява в околната среда. Това за нашето общество не е полезна мутация, защото това води до това, че мерките, които сме спазвали досега става по-недостатъчни. Сега заради новия щам се изисква по-стриктно спазване на мерките.

Какви трябва да са мерките сега заради новия вариант на вируса?

Когато разпространението му е малко по-бързо, мерките започват да изостават от реалността на вирусното разпространение. Дава му се възможност да се променя допълнително, когато се разпространява. Какво означава това- да се спазват по стриктно мерките. Тази мутация се разпространява по-бързо. Ако вируса досега се е разпространявал на метър и половина, сега и на два метра разстояние може да те зарази.  Ако преди това обикновената хирургична маска можеше да те предпази до 40-50% и снижава  риска, сега тези маски снижават опасността от заразата само до 25-30%.  Или трябва да сложим по-плътна маска или да я носим повече време през деня. Това е новото.

Дезинфектантът убива ли го по същия начин и новия щам?

Всичко е както преди. Дезинфектанта го убива. Смъртността е същата, клиничните прояви са същите. Понеже по-лесно се разпространява този вирус, трябва да сме по-предпазливи.

Визуално новия щам различава ли се?

Всички коронавируси се наричат така, защото под микроскоп изглеждат, че имат корона. Новият щам не се различава по нищо външно от вече познатия щам. Само по последователностите, които формират белтъка. Въпросните шипчета са начин да се прикрепва вируса към клетките, всички коронавируси ги имат. Новият вирус е с леко променен шип и с него по-леко се прикрепва към горните дихателни пътища и в големи количества се захваща, затова е и по-заразен. Това е разликата.

Какво да очакваме в бъдеще, явно този вирус търси начин да оцелее- изменя се, има и бразилски и южноафрикански щам?

Най-лесният начин да го спрем е да не му позволим да се разпространява. Колкото повече вируси има в населението, толкова е по-голям шанса той да мутира. Ако има 5 заразени той може да се промени в един, ако има 500 заразени, той може да се промени във всеки един от тези 500. Ако се разпространи той ще измести традиционният COVID-19.

Ваксините действат ли на новия вариант на коронавируса?

В момента всички данни показват, че антителата от ваксините работят и срещу новия вариант на вируса. Не само към този във Великобритания, но и южноафриканския и бразилския щам.

 

 

 

- реклама -