грип Бургас деца грипа

Д-р Александър Симидчиев: При грип болят повече мускулите, при COVID-19 се губи и обоняние

Увеличената бройка на заразени с COVID-19 се дължи на това, че бяха свързани много малки социални мрежи в една голяма социална мрежа – това са учениците, заради тях вирусът се разпространява по-лесно в общността. Това заяви пред БНТ пулмологът Александър Симидчиев.

„Колкото по-малко се носят предпазни средства, толкова по-лесно се пренася от един човек на друг. С повече заразени трябва да седим по-далеч един от друг“, каза още той.

Той сподели, че българин, който работи в университет в Канада е направил тест, който показва, че с маски случаите може да бъдат с 1/3 по-малко. „Нямаме още една цяла година опит с този вирус зад гърба си. Вирусът заразява, това, което е различно е поведението на хората. Ако хората променят поведението си, кривата може да слезе надолу“, добави д-р Симидчиев.

Според него, има прилика между България и САЩ, тъй като и в двете държави кривата върви нагоре. По думите на д-р Симидчиев, Западна Европа е различна от Източна Европа.

Пулмологът каза още, че не бива да се стига до ограничение на различни групи по възрасти.

„Не само възрастта е фактор за заразяване. Има дигитални средства за управление на пандемични процеси, хората могат да се пазят също сами. Противогрипната ваксина ще извади един от играчите. Това ще улесни здравната ни система“, твърди той.

Д-р Симидчиев напомни, че при грипа по-често се срещат болките в мускулите, а при COVID-19 е характерна загубата на обоняние.

„Това да се наблюдаваме и когато се чувстваме неразположени да си премерим температурата, това са неща, които ни насочват да си останем вкъщи. В началото е добре да потърсим лекар по телефона“, допълни пулмологът.

„При Тръмп бяха приложени няколко неща, едното от които беше експериментален медикамент. За мен това беше неморално. Пасивното слагане на антитела помага човек да се излекува по-бързо, това се прилага и у нас“, добави д-р Симидчиев.

- реклама -