COVID състари тийнейджърите (вижте как + изследване)

COVID-19 състари тийнейджърите. Мозъците на децата в тази възраст физически са се променили и са остаряли по-бързо по време на пандемията. Това показва изследване, цитирано от CNN. Младите участници в него са показали също така сериозни симптоми на изнервеност и депресия. А също така чувство на тъга, ниско самочувствие и страх, както и трудности при регулиране на емоциите си след първата година на пандемията.

Това поредното изследване показващо отклонения в менталното здраве, проявили се при подрастващите и тийнейджърите по време на пандемията. Причината е, че във възраст, в която социалната среда им е особено важна, те бяха извадени от нея. А също и от сигурността на семейната среда предвид факта, че множество родители загубиха живота си, а други работата си по време на пандемията.

Изследването, цитирано от CNN, е публикувано в четвъртък от списание Биологична Психиатрия: Световна отворена наука. То е едно от първите, което изследва всъщност физическите промени в мозъка по време на стрес и изнервеност.

То идва от по-голямо стартирало още преди пандемията, чиято цел е да видят как точно се развиват тези състояния при подрастващите.

Преди 8 години учените решили да направят скенинк на 220 деца на възраст от 9 до 13 години на всеки две години. Те точно успели да направят два рунда на сканиране, когато пандемията спряла работата им. Когато я възстановили, изследването показало „огромно нарастване“ в броя на децата, попаднали в спешното заради самоубийствени мисли.

След като направили

нужните промени в методологията, за да проследят щетите,

нанасяни от пандемията, учените сравнили резултатите от магнитно-резонансната томография на 128 деца. Половината от тях били правени преди COVID , а останалите – в края на 2020. Те открили, че децата, чийто резултати са взети след първата година на пандемията, са имали възрастови промени на мозъка далеч по-големи от тези на техните връстници отпреди това.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено