Омикрон, случаи, заразени, НЦЗПБ, Ангел Кунчев, брифинг
снимка: Pixabay

COVID картата на България: Зелените области изчезнаха, червеното расте

248.43 на 100 хиляди души достигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това показва справка в системата на здравните власти, цитирана от Дарик.

От сайта на Центъра по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ са премахнати цветовите зони, които указват нивото на разпространение на коронавируса по области.

Данните на единния информационен център за коронавируса обаче показват, че нови пет области /Габрово, Перник, Силистра, София област, Стара Загора / са в червената зона с над 250 заразени на 100 хиляди души.

Те се присъединяват към останалите три /Бургас, Варна и София-град/, които също са в червено. Останалите са в жълтата зона с под 250 заразени на 100 хиляди души. А зелената зона /под 100 заразени на 100 хиляди души/ изчезна от COVID картата на страната, тъй като нито една област не е в нея.

Няма промяна в картата на епидемичната обстановка по региони.

Всички региони, без северния централен Регион 2 /Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново/, са в зеления Етап 1. 5-дневната прогноза обаче показва, че се очаква и той да влезе в първия етап.

Етапите са разписани в актуализирания План за справяне с пандемията. Той предвижда при влизане в Етап 1 да се въвеждат общи противоепидемични мерки, сред които носене на маски в здравни, лечебни и социални заведения, спазване на дистанция и завишена хигиена, работа от разстояние там, където е възможно. Предвижда се и провеждане на засилен сутрешен филтър в образователни и детски заведения, както и в институциите за предоставяне на социални грижи.

Мерките ще бъдат въвеждани със заповеди на Регионалните здравни инспекци, а ако един регион влезе в Етап 4, ще се налагат мерки на национално ниво.

- реклама -