Меган, Хари, Лилибет

COVID-19 „стопи“ приходите на британската корона

Пандемията от коронавирус намали приходите на британската корона. Ще трябва ли кралицата да живее по-скромно или да отложи ремонта на Бъкингамския дворец? Отговорът дава Би Би Си.

Елизабет II живее със средства от бюджета на Великобритания. Миналата година тя получи повече от 80 милиона британски лири. Тези средства са били повече от покрити от приходите от управлението на имуществото на короната: година по-рано те донесоха 330 милиона в хазната, така че гражданите са останали на плюс.

Но всичко се е променило поради пандемията.

Така наречената кралски имоти (Crown Estate – империя на недвижими имоти и земя на стойност над 13 милиарда лири, която е собственост на монарха, но се управлява в интерес на неговите поданици) миналата година донесоха рекордна печалба от 345 милиона лири, но дворецът не бърза да я споделя.

Основният доход на Crown Estate идва от отдаването под наем на недвижими имоти и земя: десетки сгради в самия център на Лондон, включително цялата „Риджънт Стрийт“, търговски паркове и търговски центрове в провинцията и дори морското дъно.

Поради заключването магазините не чакат клиенти, а офисите – работници. В резултат наемателите правят загуби, забавят плащанията и се пазарят за отстъпки. През трите месеца от края на март до края на юни Crown Estate успя да събере само две трети от наема си, каза мениджърът Дан Лебад пред „Файненшъл таймс“.

Най-лошо е положението в централната част на Лондон, където магазините плащат само половината наем. И следващите три месеца ще бъдат почти същото, добави Лебад.

„Рано е да се прогнозират точно резултатите ни за финансовата 2020/2021 г., но със сигурност очакваме значителен спад както на печалбите, така и на стойността на нашето имущество“, пише Лебад в годишен доклад до парламента, публикуван тази седмица.

Изправени пред такава криза, от Crown Estate не бързат да споделят приходи: от миналогодишната печалба от 345 милиона само 87 милиона са преведени в хазната, което приблизително съответства на размера на годишната кралска субсидия.

Ще научим за това каква ще бъде тя от отчетите на двореца по-късно, но предвид популярността на британската монархия както във Великобритания, така и в света, едва ли някой ще посмее сериозно да обсъжда съкращаването на безвъзмездните средства за Елизабет II, когато преките и косвените доходи от кралското семейство надхвърлят разходите за поддръжката му.

- реклама -