Индия
сн. БГНЕС

COVID-19 смазва Индия, Бразилия и Канада се задъхват

Индия се бори да овладее едно от най-тежките огнища на коронавирус в света с близо 400 000 нови инфекции, съобщени в неделя, докато международна помощ пристига в южноазиатската държава, за да помогне за прекратяване на кризата.

Така общият брой от началото на епидемията достигна 19,56 милиона. До момента вирусът е отнел живота на 215 542 души в страната.

сн. БГНЕС

Индийските болници, морги и крематориуми са претоварени. Повече от 10 поредни дни страната регистрира по над 300 000 инфекции дневно. Много семейства са принудени сами да търсят лекарства и кислород за болните си близки.

Избликът на пандемията в Бразилия и Канада също подчертаха постоянната заплаха, когато броят на загиналите от COVID-19 достигна 3,2 милиона, въпреки че много държави увеличиха ваксинациите.

В събота Индия разшири програмата си за ваксинация за всички възрастни, но много от нейните щати се борят с недостига въпреки замразяването на износа ваксини, произведени в страната. През уикенда бяха забелязани дълги опашки в центровете за ваксинация в градовете в цяла Индия, като хората отчаяно искаха да бъдат ваксинирани срещу болест, която смазва здравната система в страната и дори крематориуми и гробища.

„Ние сме тук рано сутринта, за да се ваксинираме … Оставих тригодишното си дете вкъщи, за да се ваксинирам“, казва Мега Шривастава, 35, в частен център за ваксинация в столицата Ню Делхи. „Това е необходимост сега. Виждаме толкова много хора, които дават положителни резултати.“

сн. БГНЕС

Платформите в социалните медии бяха наводнени от отчаяни молби на хора, търсещи кислородни бутилки, лекарства и болнични легла, тъй като вълната от СOVID-19 причинява огромен недостиг.

Индия съобщи за повече от 392 000 нови случая и близо 3700 смъртни случая от COVID-19 в неделя.

Ужасното положение накара много държави, включително САЩ, Русия и Великобритания, да изпратят спешни доставки, включително кислородни генератори, маски за лице и ваксини.

В неделя помощ от Франция достигна до Индия, включително осем генератори за производство на кислород и 28 вентилатора, добавяйки се към 120-те вентилатора от Германия, които пристигнаха в събота.

Ню Делхи, една от най-тежко засегнатите части на страната, удължи блокирането си със седмица в събота.

Уморени и изтощени сме

Известните глобални инфекции наближават 152 милиона, а новите вълни също разтърсиха много страни в Америка. Бразилия, най-тежко засегнатата латиноамериканска държава, е претърпяла 400 000 смъртни случая от коронавирус – на второ място след САЩ, като много от болниците са на ръба на колапса. А в Канада епицентърът е в най-гъсто населената провинция Онтарио, където приливът е толкова интензивен, че правителството изпраща военни и Червения кръст да помагат за грижите за намиращи се в критично състояние пациенти. Здравната система на Онтарио се приближава до точката на пречупване, каза медицинската сестра Фариал Факуири в болница „Хамбър Ривър” в Торонто.

„Изморени сме и изтощени. Просто изтощени“, каза тя пред АФП. Много здравни специалисти и болногледачи също са разочаровани от граждани, които не са спазвали предпазни мерки.

сн. БГНЕС

„Мисля, че всички чувстваме, че сме били разочаровани малко от обществото“, каза лекарят Джейми Шпигелман. Разпространението на ваксините в Канада също куца заради проблеми с доставките, за разлика от южната й съседка Съединените щати, в която е направена поне по една доза на повече от половината възрастно население. Но и там нарастват опасенията за това, че програмата за ваксинация се изправя пред стена, тъй като хората, които са най-нетърпеливи да си направят ваксини, вече са го направили.

Протести срещу ограниченията

Въпреки заплахата от COVID-19, която се фокусира рязко заради огнищата в Бразилия и Индия, популациите в много части на света се уморяват от антивирусните мерки.

Протестиращите срещу ограничението се събраха в няколко европейски държави в събота, включително Финландия, Швеция, Белгия и Германия.

В Белгия понастоящем е в сила втора национална блокировка, полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ в събота, когато разчисти тълпа от няколкостотин такива протестиращи в парк в Брюксел. Има 15 ареста, а двама полицаи са ранени.

Протест в Хелзинки привлече около 300 участници и доведе до около 50 ареста, съобщи финландската полиция.

Стокхолм видя как между 500 и 600 души маршируват срещу ограниченията.

И въпреки тревожния скок в Канада, десетки хиляди хора тръгнаха в Монреал срещу антивирусните ограничения. Някои демонстранти са били арестувани в началото на шествието, според журналист от Франс прес, на фона на транспаранти в тълпата, изразяващи противопоставяне на маски и комендантски час.

- реклама -