леопарди
сн. БГНЕС

COVID-19 не подминава и снежните леопарди

Представители на още един вид голяма котка дадоха положителен тест за COVID-19, този път става дума за снежни леопарди. Това е шестият животински вид, за който е потвърдено, че негови представители могат да се зарaязат с коронавирус след контакт с хора.

Три снежни леопарда, два мъжки и един женски, са дали положителни тестове за коронавирус в зоологическата градина в Луисвил, съобщиха властите.

Първо беше потвърдена инфекцията на женската. И трите леопарди, чиито симптоми са „леки“ и включват хрипове и суха кашлица, се очаква да се възстановят напълно.

Леопардите вероятно са били заразени от асимптоматичен член на персонала „въпреки предпазните мерки, предприети от зоопарка“, съобщиха от Службата за инспекция на здравето на животните и растенията

Малко вероятно е леопардите – или други животни – да представляват значителен риск при предаването на вируса на хората, тъй като COVID-19 се разпространява главно между хората.

Снежните леопарди са един от поне шестте животински вида, които се заразяват с коронавирус след близък контакт с хората. Първият беше малайски тигър в зоопарка в Бронкс, който през април беше тестван положително за коронавирус, след като показа симптоми на респираторно заболяване. До края на месеца осем от големите котки в зоологическата градина , включително четири други тигъра и три африкански лъва, дадоха положителни резултати при тестване.

- реклама -