Володомир Зеленски приоритети Украйна корупция

COVID-19 не подмина и украинския президент Зеленски

Украинският президент Владимир Зеленски заяви в понеделник, че е дал положителен тест за новия коронавирус, но се е чувствал добре, предаде АФП.

„Въпреки всички карантинни мерки, и аз дадох положителен тест“, каза Зеленски във Фейсбук. 42-годишният лидер каза, че температурата му е 37,5 ° С, но се чувства „добре“.

Той ще се самоизолира и ще продължи да изпълнява задълженията си. „Повечето хора преодоляват COVID-19. И аз ще преживея и това“, каза той.

Шефът на кабинета на Зеленски Андрий Йермак също заяви, че е заразен с коронавирус.

През юни съпругата на Зеленски Олена Зеленска беше хоспитализирана след заразяване с вируса, но се възстанови.

В събота бившата съветска република с 40 милиона души население съобщи за рекордните 10 746 нови коронавирусни инфекции. Украйна, една от най-бедните европейски страни, миналата седмица наложи глоби на хората, които отказват да носят маски за лице на обществени места. Длъжностни лица многократно критикуваха широката общественост за игнориране на правилата за социално дистанциране и други антивирусни ограничения, заплашвайки да въведат отново блокиране, което беше отменено през юни.

В опит да спре разпространението на вируса, страната обмисля дали да въведе частично блокиране през уикендите, като само основни бизнеси като хранителни магазини могат да останат отворени.

От началото на пандемията украинските служители са докладвали за повече от 469 000 случая на коронавирус и 8 565 смъртни случая в цялата страна.

- реклама -