богатите загуби САЩ Китай тръмп мита курс

COVID-19 доведе до най-големия спад на БВП в историята на САЩ

Пандемията от COVID-19 доведе до най-големия спад на брутния вътрешен продукт в историята на САЩ. Брутният вътрешен продукт на САЩ се е сринал с 33% на годишна база през второто тримесечие. Това показват данните на Министерството на търговията на САЩ.

Това е големият срив на БВП на САЩ от 1940-та година. Според данни на „Блумбърг“ икономистите очакваха около 35% спад на годишна база.

Историческият спад на производството отразява най-тежките месеци на блокадите във връзка с епидемията, за да се контролира разпространението на COVID-19, и последва свиване с 4,8% през първото тримесечие. Това сложи край на най-дългото досега увеличение на БВП в историята на САЩ.

Днес правителството ще издаде първата си от три оценки за икономическа активност, измерена с брутния вътрешен продукт, за тримесечието април-юни.

Седмичните заявления за обезщетения за безработица все още надхвърлят 1 милион.

сн. БГНЕС

Анализаторите предупреждават, че перспективите могат да се влошат още повече, ако Конгресът не успее да предостави достатъчно финансова помощ, която да замени изтичащото федерално увеличение на обезщетенията за безработица в размер на 600 долара на седмица или да предостави достатъчна помощ за бизнеса и щатските и местните власти. Републиканците в Сената пуснаха предложение в размер на 1 трилион долара в понеделник, което е далеч от пакета от 3 трилиона долара, който по-рано прие Камарата на представителите.

Близо 30 милиона американци нямат какво да ядат.

сн. БГНЕС

Хранителната несигурност за американските домакинства през миналата седмица е достигнала най-високото си ниво, като почти 30 милиона американци са съобщили, че не са имали какво да ядат през седемте дни до 21 юли.

В седмичното проучване на Службата за отчитане на състоянието на домакинствата, около 23,9 милиона от 249 милиона анкетирани са посочили, че „в определен момент от седмицата не са имали какво да ядат“, докато около 5,42 милиона посочват, че „често не са имали никаква храна“.

- реклама -