CNN: Ситуацията с Тръмп е сериозна, президентът има проблеми с дишането

Доналд Тръмп „има проблеми с дишането“ и е „много уморен“, съобщи високопоставен служител на Белия дом.

Според съобщенията състоянието на президента на САЩ изглежда е било „сериозно“ през първата му нощ в болница, след като се зарази с коронавирус.

Си Ен Ен съобщи, че има „причина за безпокойство“ за здравето му и че ситуацията е „сериозна“.

Но помощникът също така увери обществеността, че не трябва да се тревожат и заяви, че Тръмп приема ситуацията „много сериозно“.

Самият Тръмп написа в Туитър късно снощи: „Мисля, че върви добре! Благодаря на всички. Любов!!!“

Лекарят на Белия дом Шон П. Конли каза, че президентът „се справя много добре“, не се нуждае от допълнителен кислород и е получил първата доза Ремдесивир, интравенозно антивирусно лекарство, което е доказано, че съкращава оставането в болница. По-рано той съобщи, че като предпазна мярка президентът е получил единична доза от 8 грама поликлонални антитела на Regeneron.

„В допълнение към поликлоналните антитела, президентът приема цинк, витамин D, фамотидин и ежедневно аспирин“, каза Конли.

Само часове по-рано Белият дом се опита да проектира графика му, както обикновено, въпреки диагнозата, но помощници изразиха своята лична загриженост относно президентските избори и показаха признаци на нарастваща тревога за състоянието на президента.

74-годишният Тръмп отлетя с хеликоптер до медицинския център „Уолтър Рийд“ за лечение в петък вечерта, но членовете на персонала заявиха, че той ще продължи да работи от специален апартамент там и че остава ангажиран с управлението през целия ден. Той също все още не е прехвърлил задълженията си на вицепрезидента Майк Пенс.

Прессекретарят Кейли Макенани заяви, че първоначалните симптоми на президента са били умора, лека температура и неразположение, подобно на настинка.

Синът на президента, Ерик туитва: „Доналд Тръмп е истински войн. Той ще се бори с това със същата сила и убеденост, с които се бори за Америка всеки ден. Моля ви да се присъедините към мен в молитвата за неговото възстановяване. Никога не съм се гордял с някого повече и с това, с което се налага да се справя“.

Първата дама Мелания Тръмп остава добре само с лека кашлица и главоболие, а останалата част от семейството е добре и са тествани отрицателно за SARS-CoV-2.

- реклама -