Транстихоокеанско

Тръмп е подписал излизането на САЩ от договора за Транстихоокеанско партньорство

Президентът Доналд Тръмп е подписал заповед за оттеглянето на САЩ от търговското споразумение Трансттихоокеанско партньорство (TPP), предаде BBC. Заповедта му е част от серия заповеди, планирани за понеделник, с което ще започне промяна на търговските политики на САЩ.

Той обеща излизане от ТТР през предизборната си кампания. Той критикува споразумението като „потенциално бедствие за нашата страна“, с аргумента, че вреди на производствения сектор в Съединените щати.

Това е първият ход на новия президент по изпълнение на дадените в предизборната кампания обещания, включително за Транстихоокеанското партньорство (TPP), което той осъди като „убиец на работни места“ и „изнасилване“ на американските интереси.

Споразумението ще бъде прекратено преди да е влязло в сила

Документът, смятано за противовес на растящото икономическо влияние на Китай, беше обявен от Вашингтон и цели общи търговски правила. Макар да е подписано през 2015 г., TPP все още не е влязло в сила.

US President Donald J. Trump meets with business leaders

В него участват Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, САЩ – заедно представляващи 40% от световната търговия.

Тръмп обяви план за значително съкращаване на данъците

Новата администрация на САЩ разглежда възможността за съществено съкращаване на данъчното натоварване както върху средната класа, така и върху бизнеса.

Това заяви президентът Доналд Тръмп на среща в Белия дом с представители с предприемаческите среди в страната.

„Опитваме се сериозно да намалим данъците както за средната класа, така и за компаниите“, изтъкна държавният глава. Той подчерта, че администрацията се стреми да намали данъците „до 15-20%“, като в момента те „вероятно са на ниво от 35%, а по-вероятно от 38 процента“.

Тръмп съобщи, че новото американско правителство смята да съкрати най-малко със 75% нормативно-правовите регулации за бизнеса в страната.

- реклама -