CNN: Кашоги е убит и изнесен от сградата на консулството

Джамал Кашоги

Журналистът и дисидент Джамал Кашоги е бил убит в консулството на Саудитска Арабия, след което тялото му е било разчленено и изнесено от сградата, съобщава телевизия CNN като се позовава на неназован турски представител. Телевизията допълва, че турски и саудитски криминалисти вероятно ще огледат още веднъж помещенията на консулството.

Сградата беше вече веднъж щателно обследвана от турските специалисти. Към момента турските власти отказват да коментират информацията, разпространена от американската телевизия.

Кашоги влиза в сградата на саудитското посолство в Истанбул

Журналистът Джамал Кашоги, сътрудник на американското издание „Вашингтон поуст“, е и бивш съветник в правителството на Саудитска Арабия. Миналата година той емигрира в Съединените щати, за да избегне арест.

Кашоги открито критикуваше някои от политиките на престолонаследника принц Мохамед бин Салман и особено интервенцията в Йемен. Кашоги за последно е видян на 2-ри октомври да влиза в саудитското консулство в Истанбул, за да оформи документи, необходими, за сключване на брак със своята турска годеница.

От посолството на кралството в САЩ опровергаха твърденията за убийството на изчезналия журналист. По-късно медиите разпространиха новината, че турските власти разполагат с видеозапис, доказващ убийството на Кашоги в саудитското консулство.

Тръмп призова да не се избързва с обвиненията към Рияд

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп призова да не се избързва с обвиненията към Рияд във връзка с изчезването на журналиста и дисидент Джамал Хашоги, съобщава „Асошиейтед прес“.

„Смятам, че първо трябва да изясним какво точно се е случило“, подчертава американският държавен в интервю за агенцията, публикувано във вторник. „Отново имаме „вие сте виновни до доказване на невинност“. Това не ми харесва. Това вече го наблюдавахме със съдия Кавано, а той, доколкото разбирам, от начало до край беше невинен“, допълва Тръмп.

По-рано президентът на САЩ написа в „Туитър“, че е провел разговор със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който е обещал да разшири мащаба на разследването за изчезването на Хашоги. По заръка на Тръмп държавният секретар Майкъл Помпео във вторник пристигна в Рияд, където обсъди ситуацията. След Саудитска Арабия той ще отпътува за Турция.