УЕФА, Шампионска лига
Снимка: ЕРА/БГНЕС

УЕФА изхвърли Манчестър Сити от Шампионската лига

Английският шампион Манчестър Сити няма да участва в Шампионската лига през следващите два сезона. Това съобщи официално УЕФА. Клубът бе глобен и с 30 милиона евро.

„Арбитражната камара установи, че Манчестър Сити е извършил сериозни нарушения на правилата на УЕФА за лицензиране на клубовете и финансовия феърплей, като е завишавал спонсорските си доходи в своите сметки и информацията за липсата на финансови загуби, представена на УЕФА за периода от 2012 до 2016 година“, казва се в съобщението.

Решението на Арбитражната камара може да бъде обжалвано в Спортния арбитражен съд (КАС). УЕФА няма да коментира ситуацията до отговора на Манчестър Сити. Мотивът за решението на камарата може да бъде публикуван при съгласие на английския клуб със санкциите или след решението на CAS по обжалването. Шампионите на Англия заявиха, че са „разочаровани, но не и изненадани“ от решението. Освен това Сити със сигурност ще обжалва.

Тежката санкция и лишаването от право на участие в турнирите на УЕФА е за следващите два сезона – 2020-21 и 2021-22 г.. Тя и е показателна за оценката на централата относно колко сериозно клубът е нарушил правилата.

Наказанията идват след разследване, провокирано от изтекли имейли и документи. Тя бяха публикувани от германското списание „Шпигел” през ноември 2018-а.

През 2018 г. от участие два сезона в Европа бе отстранен и италианският гранд Милан. Росонерите не получиха и 12 млн. евро, полагащи им се за мачовете в Лига Европа. Милан обжалва пред КАС, но по-късно ръководството на италианския отбор се договори да пропусне само един сезон в Лига Европа.

През 2015-а московският Динамо също бе изхвърлен от евротурнирите за един сезон. Причината пак бе нарушения на правилата на финансовия феърплей.

- реклама -