протести, България, медии
Снимка: БГНЕС

Чуждите медии за протестите у нас

Хиляди българи се събраха в демонстрация пред парламента на страната, подновявайки призивите за оставка на премиера Бойко Борисов.

Това съобщава агенция Блумбърг, отразявайки последните събития в София.

Продължаващите антиправителствени митинги срещу Борисов заради неуспеха му да се бори с разрастващата се корупция задълбочиха политическата криза, бушуваща от юли, когато активисти призоваха Борисов и главния прокурор Иван Гешев да подадат оставка, твърди медията. И двамата са обвинени, че крият връзки с организираната престъпност, което те отричат.

Стотици полицаи охраняват парламента в централната част на София. Протестиращи с викове „Оставка!“ хвърлят ябълки и яйца и се опитват да пробият кордона. Задържани са двама души.

Борисов предлага да се пренапише Конституцията на България, заявявайки, че това ще укрепи независимостта на съдебната власт, но се допуска, че може да се оттегли.

Тази седмица той се опитва да спечели подкрепата на половината депутати, необходима за започване на продължителна парламентарна процедура, и заяви, че ще се оттегли, след като бъде одобрено специално събрание за поправка на закона – най-рано през ноември.

България многократно е критикувана от институциите на Европейския съюз за недостатъчната си работа по спазване на върховенство на закона и се нарежда на най-лошото място в блока според Индекса за възприемане на корупцията на „Transparency International“, заключава Блумбърг.

Полицията използва сълзотворен газ по време на масовия протест, наречен „Велико народно въстание”, съобщи ТАСС.

Агенцията информира, че в първия работен ден на Народното събрание обстановката пред сградата на парламента се изостря, а участниците се опитали да преобърнат автомобили на жандармерията.

Съобщава се за пострадали участници и журналисти.

Цитира се директорът на столичната полиция Георги Илиев, който заяви, че многократно е призовавано за мирни протести, но агресията срещу полицията се е увеличила, а 20 полицаи са получили травми и са били натровени с газ.

„Ако ситуацията се изостри, ще бъдем принудени да използваме физическа сила”, заяви той.

Съобщава се, че още през нощта около сградата на парламента е поставена полицейска блокада, за да защити народните избраници от протестите на народа. На президента Румен Радев, който направи изказване пред парламента, и на вицепрезидента Илияна Йотова не им е била необходима охрана и те са преминали свободно през участниците в протестите. Подчертава се, че хората са ги посрещали с аплодисменти и радостни възгласи.

Цитират се данни от социологически проучвания, според които 48,3 % от запитаните са подкрепили протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, 24,7 % подкрепят протестите, но имат забележки към организаторите, а 19,8 % са против подобни акции.

По информация на РИА Новости, по време на протестите са задържани „десетки” участници, които са откарани в полицейските управления.

Управлението на Бойко Борисов е изправено пред голямо изпитание днес, когато в България се провеждат масови протести на фона на корупционната криза, която започва да предизвиква безпокойство в Берлин и Брюксел.

Това пишат Кристиан Оливер, Ханс фон дер Бурхард и Мая де ла Бауме за „Политико“

В продължение на почти два месеца Борисов се изправя пред ежедневни демонстрации от предимно млади протестиращи, на моменти десетки хиляди, които твърдят, че олигархична мафия е поела контрола над нацията чрез влиянието си върху съдебната власт, медиите и апарата за държавна сигурност.

Тъй като инерцията на ежедневните протести започва да намалява, демонстрантите искат да подсилят инициативата днес с това, което те наричат „Велико народно въстание“ срещу Борисов. Политикът е бивш пожарникар и бодигард, предан на Европейска народна партия – дясноцентристкото политическо семейство, което включва християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел.

Протестиращите избраха сряда, за да увеличат натиска, тъй като е първият работен ден на българския парламент след лятото и Борисов трябва да започне силно оспорвано преразглеждане на Конституцията.

В средата на август Борисов отговори на исканията на протестиращите да подаде оставка, като каза, че разбира „дълбокото желание за промяна“ в България и предложи „рестарт“ чрез ревизирана Конституция.

Неговите противници веднага помирисаха поражението и заявиха, че той печели време, като инициира потенциално продължителен процес, който ще му позволи да се прегрупира. Според тях и няколко от предложените от него реформи само допълнително ще подкопаят върховенството на закона в полза на мафиотските крале, в чиято защита е той.

Яростният опонент на Борисов, президентът Румен Радев, свързан със Социалистическата партия в страната, се изказа остро за предложения „рестарт“. „Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не!“, каза Радев.

В действителност конституционните промени вече изглеждат невъзможни, защото на Борисов му липсва мнозинството от две трети, необходимо в парламента за свикване на Велико народно събрание – нещо като суперпарламент с допълнителни депутати, които могат да преработят Конституцията. В едно от типично двусмислените си обещания за оставка, Борисов обеща да се оттегли, след като бъде взето решение за формиране на ВНС – но има малка перспектива за това.

Съществува обаче по-непосредствен политически риск, който може да изложи на показ уязвимостта му днес.

За да започне до пет месеца дебати за Велико народно събрание – нещо, което може да даде на Борисов време да си поеме дъх – той се нуждае от половината гласове в парламента.

Изглежда, че всеки вот се свежда до внимателна игра, защото той се нуждае от подкрепа извън собствената си правителствена коалиция. Политическата му съдба сега е обвързана с второстепенни партийни лидери. По-специално популисткият магнат Веселин Марешки, чиято популярност произтича от веригата му аптеки на ниски цени и от когото очаква подкрепа за конституционните реформи.

Борисов прогнозира във вторник, че ще осигури 120-те гласа, необходими в 240-местния парламент, и отхвърли предположенията, че може да се наложи да подаде оставка. На въпрос на репортери какво ще се случи, ако той не осигури необходимата подкрепа за своите проекти за реформи, той каза: „Работа!“

Преди 11 години той се обяви за борец срещу корупцията и бедността, но оттогава българският премиер не е постигнал много в тази посока.

Натискът на улицата върху професионалния пожарникар нараства, пише в свой материал ARD.

Бойко Борисов обича да пътува и да пуска лайфове във Фейсбук. В средата на август българският премиер инспектираше магистралата, която някога трябва да свърже столицата София с Белград. Както обикновено, той спира и си говори със строителните работници: „Добър ден. Какво правите?”, пита Борисов.

„Асфалтираме”, гласи отговорът.

Посланието е ясно. Този човек управлява не само автомобил, но и държавата, мигрантите, пандемията, финансовата криза, икономическата криза – всичко е под контрол, говори като на лекции Борисов. Протестите са част от демокрацията, продължава той, но смята, че блокирането на кръстовища не е добра идея.

От началото на юли критици в цялата страна призовават за предсрочни избори и оставка на правителството на Борисов, чиято партия ГЕРБ управлява заедно с десните „Обединени патриоти”.

Опонентите на правителството го критикуват заради корупцията и липсата на наказателно преследване от страна на правосъдието. Съдебната система е смятана за надежден съюзник на корумпирани политици и бизнесмени, поради което протестиращите настояват и за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Хиляди българи се събраха пред парламента в София в един от най-големите протести досега за два месеца демонстрации, призоваващи за оставката на премиера Бойко Борисов.

Така информира Ройтерс в своя публикация, съобщавайки за сблъсъци срещу протестиращи и полиция, използване на сълзотворен газ и арести.

Протестиращите хвърляха яйца, ябълки и боклук срещу строго охранявания парламент.

Те нападнаха полицейски превозни средства, а около 20 служители бяха засегнати от неизвестно вещество, насочено към тях от протестиращи, съобщава агенцията.

Акцията е наречена „Велико народно въстание“ в отговор на плана на правителството за нова Конституция.

Протестиращите обвиняват трикратния премиер Борисов (61 г.), че не се е справил с корупцията, която подкопава върховенството на закона и облагодетелства мощни магнати в най-бедната държава на Европейския съюз.

В парламента президентът Румен Радев призова за оставката на дясноцентристкото правителство на Борисов и поиска депутатите да отхвърлят плановете за нова Конституция.

„Не липсата на нова Конституция изведе хората на улицата, а липсата на морал в ръководството, ерозията на държавността и корупцията“, цитира думите му медията.

Според нея, обещанията на Борисов да подаде оставка, ако парламентът одобри призива му за избор на Велико народно събрание заедно с гласуване на нова Конституция, са окачествени от народа му като хитрост, целяща да го задържи по-дълго на поста му.

- реклама -