Чужди служби ни дали информация и софтуер за разследване на NEXO

Чужди служби са ни дали информация, както и софтуера, нужен за разследване на криптобанката NEXO. Това стана ясно от интервю на зам.главния прокурор и шеф на НСлС Борислав Сарафов пред NOVA.

Той не уточни кои точно са въпросните служби, но от думите му стана ясно, че вероятно става въпрос за английския вариант на американското ФБР –

Британската агенция за борба с престъпността.

Сарафов посочи, че работят с „колеги и партньори от много държави“, но тези, които най-активно са им съдействали са именно агентите от британската агенция.

Представители на звеното впрочем бяха на пресконференцията вчера, на която прокуратурата изнесе подробности по мегаакцията, проведена в четвъртък.

Схемата NEXO

Към момента са повдигнати обвинения на четирима души, чиито имена от държавното обвинение не казват. Двама от тях са издирвани, а други двама са с наложена гаранция от по 1 млн. лева. Според информации в медиите двете издирвани лица са съоснователите на компанията. А именно бившият депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев и бившият съакционер във фирмата за бързи кредити „Кредисимо“ Коста Кънчев.

Прокуратурата обяви: Има четирима обвинени по случая NEXO

Малко след пресконференцията на прокуратурата, от NEXO разпространиха позиция, че ставало въпрос за политическа акция. В същото време зам.-главният прокурор посочи, че операцията се провежда по всички правила и законосъобразно. Както и че информация за нея е получена от служби на други държави. Софтуерът пък бил нужен, защото подобно разследване няма как да се прави конвенционално.

Сарафов посочи също, че се водят преговори с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложен цялостен одит на NEXO. Както и задачата да бъде направен анализ, който да се използва в рамките на делото като доказателство.

На въпрос какъв точно е профилът на обвинените, Сарафов посочи, че са изключително интелигентни, с много възможности. А също говорещи много езици и завършили елитни световни училища. И шеговито допълни, че „човек може да се гордее, че тези хора са българи“.

Служители на NEXO финансирали „Демократична България“

„Политиката винаги се наема в делата на съдебната система, защото работата й не винаги я облагодетелства“, коментира той политическите реакции по темата. В същото време, на въпрос дали ще разследват информациите, че служители на NEXO са финансирали партии като ДБ каза, че това не е част от предмета на разследване. На въпрос дали ще бъдат разпитвани политици пък посочи:

Ако политици имат отношение към престъпна дейност, да

– няма значение кой какъв е. Ако някой има отношение към извършеното и дейността“.

 

- реклама -