Томислав Дончев

Чужди компании имат интерес към АЕЦ Белене

Има интерес от няколко чужди компании към АЕЦ Белене. Колко е сериозен ми е трудно да коментирам. Към момента има заявени намерения. Това заяви пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев.

Въпрос:

Докъде стигнаха преговорите с руската страна за съдбата на реактора на АЕЦ Белене? Пристигнаха ли в България иранските експерти, които да проверят отговарят ли параметрите му на тяхната площадка?

„Ще движим и двата сценария паралелно в зависимост кой ще е по-изгоден. За цената не са водени разговори. Принципният отговор от иранска страна беше, че подобна сделка е възможна и те проявяват интерес принципно. Може би следващият месец ще има тристранна среща. Няма как една подобна сделка да се обсъжда без производителя”

Дончев заяви, че няма как параметрите на реакторите да не отговарят на каквито и да било изисквания, защото са произвеждани съобразно най-високите изкисквания за Европа.

„Всяко ядрено съоръжение, което се прави за Европа е по-скъпо, сложно и с по-тежки стандарти за сигурност, отколкото, където и да било по света. В тези разговори една основна тема е дали ще се стигне до сделка и цената. Хубавото е, че имаме алтернативи – или се намира инвеститор, който да гради ядреното съоръжение за негова сметка или се търси вариант за препродажба”

Относно срока от месец, който постави Борисов за решаване на въпроса и дали той ще бъде удължен, Дончев заяви, че може да спазва срок изключително прецизно, когато нещата са е негови ръце.

„Не може да си позволим да отлагаме казуса, защото текат лихви. Изключително трескаво се работи. Другият вариант е да се търси вариант за пълна приватизация не само на произведеното оборудване, но и на площадката на Белене, което от икономическа гледна точка е най-добрият вариант, защото би ни позволило да покрием всички направени разходи до момента”

Текат разговори с Атомстройекспорт, но няма категорична позиция от тяхна страна.

„Не става дума за автомобил, самовар или за бензиноколонка, а за ядрено оборудване. Не очаквайте въпроси и отговори и всичко да се развива в рамките на 1 ден. Освен това трябва да смятаме. Би било по-добре, когато говорим за такива исторически проекти, освен да изразяваме намерение, да смятаме. Трябва да се смята предварително преди да се прави нещо, е не да се прави на ентусиазъм. Ако бяхме смятали по-добре на времето нямаше да сме в тази ситуация”

 Информацията, че Иран няма намерение да купува ядрен реактор от България, е била опровергана. Преговорите продължават.

Дончев посочи, че безопасността на едно ядрено съоръжение не се определя от типа собственост, а от контролните институции на държавата.

Ако се появи инвеститор-добре, ако не единственият вариант остава препродажба, добави Томислав Дончев.

- реклама -