преподавателите

Чуждестранните преподаватели може да напуснат Великобритания след Брекзит

15% от чуждестранните преподаватели може да напуснат Великобритания след Брекзит. Това предупреждава британският вестник „Гардиън“. Изданието се позовава на президента на Германската служба за академичен обмен Маргарет Винтермантел.

В университетите на Обединеното кралство в момента работят 32 000 чуждестранни преподаватели, което е 17% от всички преподаватели на Острова. 5 200 от тях са граждани на Германия.

„Възможностите за движение на учените не трябва да бъдат ограничавани. Още сега правителството на Великобритания трябва да подготви всички за това. В противен случай съществува риск тя да загуби над 15 процента от преподавателския състав“.

Според Винтермантел неувереността в бъдещето вече е накарала някои от известните учени да се откажат от работа в страната.

Притеснения и за студентите

„Ако студентите от ЕС бъдат принудени да плащат повече за обучението си от британските им колеги, това ще доведе до рухване на системата на студентските обмени в ЕС. Изключването на Лондон от европейската програма на студентски обмени „Еразмус“ би било катастрофа“.

В момента в кралството учат 14 000 немски студенти.

Седем водещи британски научни организации, включително Британската академия и Лондонското кралско дружество вече изпратиха писмо до правителството с искане да успокои изследователите от ЕС и да им даде гаранции, че „те или техните семейства ще могат да продължат да живеят и работят във Великобритания“.

- реклама -