Чужденците в Париж под тревога :“Не ходете в събота на Шанз-Елизе“

Чужденците бяха предупредени за евентуално насилие по време на френските протести в събота, особено в Париж, като някои посолства предупредиха гражданите си да стоят настрана.

Американското посолство издаде подробно предупреждение, в което се описва в детайли къде се очакват протестите в Париж в събота.

„Демонстрациите могат да бъдат придружени с насилие, което да доведе до щети на имущество, включително преобръщане на превозни средства и тяхното подпалване“, предупреждават от посолството.

„Полицейските реакции могат да включват водни оръдия и / или сълзотворен газ“.

Предупреждението съветва американците да не правят впечатление, да избягват тълпи и да преместят колите си далече от местата, където се очакват демонстрации.

Изявление на британското външно министерство също предупреди, че демонстрациите в събота могат да прераснат в насилие.

„Шофьорите, пътуващи във Франция, също могат да изживеят закъснения или блокиране, причинени от демонстранти в будките за пътни такси на магистрали“, се казва в предупреждението. „Във всички случаи трябва да избягвате всякакви демонстрации, ако това е възможно, и да следвате съветите на местните власти“. Дават се подобни съвети и за очаквани демонстрации в Брюксел.

Белгия междувременно съветва своите граждани да отложат пътуванията си до Париж, ако това е възможно.

Ако все пак са в Париж, те трябва да избягват туристически обекти и да оставят всякакви превозни средства в подземен паркинг.

„Не участвайте в спорове или други полемики. Не се съпротивлявай на полицията.“

Френските официални представители вече обявиха оставането със затворени врати на големите туристически обекти в Париж, включително музеи и художествени галерии – и казаха на търговците на или около Шанз-Елизе в събота магазините им да останат затворени.

Външното министерство на Испания посъветва своите граждани в Париж да следят отразяването на новините и да избягат от сблъсъците.

В случай, че са били засегнати от насилие, те трябва да се измъкнат от него възможно най-скоро, без да се спират, за да правят снимки или филмови кадри.

Португалия посъветва своите граждани в Париж да не излизат, ако могат да избегнат това.

Холандските, германските, италианските и турските власти предупредиха за възможно насилие, особено в Париж, и посъветваха гражданите си да се държат далеч от всякакви демонстрации.

Този уикенд около 8000 полицейски служители ще бъдат на дежурство в Париж – 5 000 повече от миналия уикенд, когато размирници причиниха големи щети на Триумфалната арка и около Шанз-Елизе.

Десетина бронирани автомобили ще бъдат разположени в столицата за първи път.

- реклама -