Златна ябълка

Чудотворната икона на Света Богородица – Златна ябълка и вековната традиция за измолване на зачатие

Има един стар храм в България в с. Горни Воден, където се пази безценна реликва – чудотворната икона на Света Богородица – „Златна ябълка”. За нея се вярва, че помага на безплодни жени да заченат с рожба.

Всяка година портретът на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки, които престояват в църквата пет седмици

А, на петата събота от Великия пост се раздават на безплодните жени. От векове на мястото се стичат хиляди българки за да измолят Богородица да ги дари с дете.

Традицията в това старо селце, което днес е част от Асеновград е свързана с чудо, станало през далечната 1765-а година. Тогава една от жените, дошла да се моли за рожба закъсняла и не могла да си вземе от благословения хляб. Тя заридала горко, окайваки своята неплодородна утроба. На свещеникът му дожаляло за жената и започнал да търси да й даде поне троха. Когато не намерил, той съзрял една ябълка, оставена в дар пред светата икона.

„Взе я и я даде на жената като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат, описва чудото монаха Ананий Клинис, който по това време бил игумен на манастира „Св. Св. Кирик и Иулита”.

След чудото в селото възниква традиция всяка жена, заченала дете след посещение на църквата да се връща и да оставя златен дар на Богородица. И ако някога отидете в тази малка църква, действително ще останете поразени от количеството злато, с което е окичена иконата!

Освен ябълковия венец, в олтара на църквата също се внасят големи съдове с ябълки, които престояват там през нощта и така се смятат за осветени. На другата сутрин след службата плодовете се раздават на вярващите „за здраве”. Двойките, които искат да имат деца, трябва да изпълнят специален ритуал. След като са постили поне няколко дни, те трябва да преспят в храма. На сутринта разделят ябълката по равно помежду си и я изяждат на гладно заедно със семките.

Ритуалът включва и изработването на коланче за рожба

Той се изплита от три конеца, с които е бил обрамчен целият храм. Този ритуал е даден по време на съновидение от Пресвета Богородица на бездетна жена, нощувала в храма през 1818 година. Преданието разказва, че Майката Божия се явила насън на жената и и заръчала при изгрев слънце да излезе на храмовата порта, където ще я чака  жена с три макари, с конците от които да обиколят храма и изплетат коланче, което неплодната жена да носи на кръста си докато зачене и роди рожба. Тази повеля на Божията Майка се изпълнява в храма и до днес.

Много са чудесата извършени от Божията Майка пред Нейната чудотворна икона през тези векове. Някои от тях са описани в пазещи се в местния музей поименици, за други съдим по дарените на иконата украси, а за трети се разказват и до сега предания. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Малкият княз Борис, който по-късно е коронясан като цар Борис трети преспива в храма и оздравява от мъчеща го болест. Събитието е упоменато в ежедневния бюлетин публикуван за състоянието на царското семейство в тогавашната преса през 1907г. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и едно златно енголпие на чудотворната икона.

Този уникален обичай освен в храма в с. Горни Воден може да се види и в други храмове от Пловдивска епархия, защото се е превърнал в местна традиция.

През 2012 г. празникът Златна ябълка е обявен за всебългарски и е упоменат официално в Българския православен църковен календар

По сведения от местните възрастни хора, литийното шествие с чудотворната икона на Майката Божия се е извършвало от незапомнени времена, на преполовение, до 1946 година. Тогава манастирът е превърнат от комунистическата в болница за душевно болни лица, а шествието било забранено.

По настояване на населението, през 2000 година шествието е възобновено. Така ежегодно, след завършване на празничното богослужение в храма, свещеникът и миряните, предвождани от чудотворната икона, обкичена с венци от цветя и носена на ръце от тях, с песнопения потеглят пеша към манастира „Св. Св. Кирик и Иулита“, където в манастирският храм „Св. Петка“ се извършва водосвет, след което шествието потегля обратно към селото.

Много от родителите, които са се сдобили с рожба с помощта на златна ябълка се връщат всяка година в храма за празника. Много от децата също са кръстени в малката църква.

*Използвани са снимки от Пловдивската патриаршия и ФБ страницата на Храм Свето Успение Богородично – Златна ябълка.

- реклама -