Чудото Сигирия! Разходка до атракцията на Шри Ланка (СНИМКИ)

Сигирия с право е била смятана за едно чудесата на света.  С добре запазения си градски център от първото хилядолетие, с комбинацията от сгради и градини, пътеки, водни резервоари, съчетанието от симетрични и асиметрични елементи, използването на различни нива на хоризонтално и вертикално планиране, крепостта е красноречив пример за архитектурните традиции на Шри Ланка.

Уникална архитектура

sigiriya-srilankaКомплексът включва централен скален масив, който се издига на 200 м. над околната равнина с два правоъгълни участъци на изток(90 хектара) и на запад(40 хектара), заобиколени от два рова и три крепостни вала.

sigiriya 4

И до днес личи първоначалния градоустройствен план –  3км. от изток на запад и 1 км. от север на юг  свидетелстват за величието и прецизността на архитектурата и градоустройството в Шри Ланка през 5 век.

mirriorСкалното плато Сигирия съществува от около 7, 000 години още от праисторически време, а през 3 век пр. н.е. служи като скален манастир, който е резултат от даренията на сангха(будистки общности).

Градските градини и дворецът се построени от Касапа 477-495 г . след н.е.

После след смъртта на Касапа, там функционира манастирски комплекс до 14 век.

Махавамса, древните исторически писания разказват за крал Касапа, който убил своя баща и се възкачил на престола, който бил предопределен за брат му Могалана.

Sigiriya_pЗа да се спаси от преследващите го войски на Могалана, Касапа издигнал своя дворец на билото на скалното плато Сигирия. Накрая, когато Могалана превзел крепостта, Касапа се самоубил.

sigiria-2Има, разбира се и друга версия на историята за Касапа, която се основава на писанията на монах на име Ананда от 15 век след н.е.. Те са направени върху каменни плочи, върху които след това са добавени по-късни надписи. Двете противоречащи си  версии са в основата на историческата новела Kat Bitha.

image

Огледалната стена

Терминът „Огледалната стена“ е опит да бъде преведена фраза, която са използвали древните писатели – Kat Bitha, което  означавало стена, която огражда пътеката или пасажа, които водят към лъвската стълба.

Sigiriya Според стенните писания, които има в Сигирия, варовиковата облицовка на тази стена била толкова старателно шлифована, че отразявала рисунките от отсрещната стена. Днес, дори и 15 века по-късно, блясъкът на стената все още личи. Общо са изброени 150 надписа.

Смята се, че след смъртта на Касипа, множество хора идват да видят двореца, рисунките по стените й и градините, така както продължават да го правят и до днес.

hand_and_flower_detail Вдъхновени от чудото, което видели, те описали със стихове по огледалната стена своята възхита.

По-голямата част от тях, съвсем разбираемо са насочени към изображенията на жени, които се намират на западната стена и за които се предполага, че са изобразявали  „девойки от небесата“, дами от двора на Касапа или богини на дъжда и мълниите.

downloadСкалата под формата на лъв

Най-внушителната особеност на скалата била издяланата в нея фигура на седнал лъв, между лапите, челюстта и гърлото на когото минавала стълба, която водела към двореца. Според надписите, които има на стената, тази стълба представлявала гигантска фигура, която величествено се извисявала срещу гранитната скала, гледайки на север, обагрена в ярки цветове и будеща неминуема възхита.

11692_650__5Днес от лъва са останали единствено само лапите му и зидария, която е била част от стълбата. Останки от рисунки има и в някои пещери в основата на скалата. От особено значение е изображението на тавана на пещерата Качулката на кобрата. Пещерата, която има уникална форма, съществува от преди новата ера. Изображението представлява интересно съчетание от геометрични и сложни комбинирани вретеновидни и раконовидни мотиви.

- реклама -