Чудо на медицината: За първи път в света трансплантират две ръце от раменете

За първи път в света в Лион, Франция е извършена успешна операция за трансплантация на две ръце от раменете. В петък лекарите от Лион публикуваха видеозаписи от това събитие, проведено на 13 януари. Операцията е продължила 15 часа, за което са били мобилизирани четири медицински екипа и 50 служители, съобщава „Евронюз“

Пациентът, 48-годишният исландец Феликс Гретарсън, е загубил двата си крайника преди 20 години в резултат на токов удар. През това време той вече е претърпял десетки операции. Мъжът се мести в Лион през 2013 г., след като е одобрено заявлението му за трансплантация. След това отнема няколко години, за да се намери донор.

Лекарите съобщават, че мъжът се възстановява добре след операцията. Не за първи път се прави такава уникална операция.В болницата „Едуард Ерио“ в Лион в края на 90-те за първи път в света първо се трансплантира една ръка от киткага, а след това и двете.

Професор Лионел Баде казва: „Ще продължим да наблюдаваме състоянието на пациента, тъй като операцията е съвсем скорошна, всичко може да се случи. Що се отнася до възстановяването, пациентът ще се обгрижва много внимателно. Шест часа упражнения на ден, първо пасивни, след това активна мобилизация. терапията ще продължи две или три години“.

Съпругата на пациента Силвия Гретарсън споделя емоциите си пред репортери: „Днес виждам как очите на мъжа ми греят от щастие, виждам надежда в тях. Много се радвам за него и ще направя всичко, което мога, за да го подкрепя“.

Според хирурга, отговарящ за операцията, Арам Газарян, ако пациента може да възстанови способността да сгъва лакътя, животът му ще се промени по много начини.

Първата трансплантация на двете ръце в света се състои през юни 2008 г. в Мюнхен

Феликс Гретарсън е бивш електротехник. В резултат на авария на електропровод той получава множество фрактури и наранявания на вътрешните органи. Той изпада в кома, по време на която двете му ръце са ампутирани. След като се среща с хирурзите от Лион на конференция в Рейкявик, операцията се превръща в мечта за цял живот за него./ БГНЕС

- реклама -