Свети Лука

Чудесата на Свети Лука Кримски излизат и в православна детска книжка

Телевизионният водещ Ангел Бончев написа православна детска книга по едноименния си филм за Свети Лука Кримски

След големия успех на документалната лента, журналистът реши да запознае и най-малките с чудесата на доктора от Крим. За половин година филмът бе прожектиран във всички големи градове на страната.

Детската книжка „Свети Лука Доктора“ е създадена с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Чрез 20 стилизирани илюстрации са пресъздадени възловите моменти от светителския път на Лука Кримски

Самата детска книжка е 42 страници и от нея малките читатели могат да се запознаят с житието на светеца, както и с множеството чудеса, случили се след молитви към него.

Едно от чудодейните изцеления, които са разказани на страниците й е за дете, страдащо от неизлечимо за съвременната медицина заболяване на костите. След като обаче родителите му чуват за великия руски светител и за мощите, които се пазят в манастир недалече от дома им, те получават благодатта на изцелението и се обръщат към Бога. И до ден днешен момчето е добре и се радва на отлично здраве.

Неслучайно разказаните чудеса са избрани точно такива, които са се случвали на деца

Авторът е искал малчуганите, които четат „Свети Лука Доктора“ да почувстват ситуацията близка и защо не да припознаят себе си и да знаят, че има към кого да се обърнат и в най- тежката ситуация, дори и тя да изглежда безнадеждна.

Авторът на книгата Ангел Бончев, заяви пред Flashnews, че интересът към творбата надминава очакванията му и, че това е знак, че „децата търсят духовното, но трябва още повече да бъдат подкрепени в тази посока от родителите си“.

Книгата „Свети Лука Доктора“ може да бъде разгледана и като оазис на спокойствието и благодатта за подрастващите, тъй като най-използваната дума в нея е „ДОБРО“. На страниците й има и конкретни примери за добротворство и за това, че Бог ни е дал разсъдък, за да можем да сме източници на доброто. Много е силен и цитатът на свети Лука Кримски, който гласи: „Главното в живота е винаги да се прави добро на хората. Ако не можеш да направиш голямо добро, постарай се да извършиш поне малко добро“.

Освен автора Ангел Бончев, който е водещ на новините на ТВ Европа, върху книжката са работили и Емилия Маринова – редактор, а дизайнът е поверен на Веселина Запрянова. Художник e Светла Цветанова. „Свети Лука Доктора“ е реализирана благодарение на подкрепата на фондация „Бъдеще за децата по света“ и проф. д-р Георги Паскалев, който взема участие и във филма „Светителят хирург“.

Тя ще бъде представена премиерно във Варна на 7 септември от 18.30 часа в рамките на Седмицата на православната книга в Пленарната зала на община Варна.

Книгата ще може да бъде намерена в православните храмове на страната, а също така и на сайта на автора на „Свети Лука Доктора“ www.angelbonchev.com.

- реклама -