Крис Фрум

Крис Фрум стана първият британец, спечелил Джирото

Крис Фрум (Скай) спечели 101-о издание на Джиро Д’Италия. Успехът му бе официализиран след заключителния 21-и етап по улиците на Рим. Фрум стана първият британец, спечелил Джирото.

Второ място в генералното класиране зае холандецът Том Дюмулен (Сънуеб). Шампионът от 2017-а изостана с 46 секунди от Фрум. Трети финишира колумбиецът Мигел Анхел Лопес (Астана), който спечели и фланелката за най-добър млад колоездач.

Фрум - Дюмолен
Шампионът от миналата година Том Дюмолен признава предимството на Фрум
Фрум влезе в историята

Фрум е третият колоездач в историята с поредни успехи в трите големи Обиколки. За последно това се направи французинът Бернар Ино (1982-83). Преди него белгиецът Еди Меркс записа четири поредни победи през 1972-73 г.

Британецът гони постижение на Пантани

Целта на Фрум сега е пета титла от Тур дьо Франс, който тази година ще стартира на 7 юли. Последният победител в Джирото и Тура в рамките на една година е италианецът Марко Пантани през 1998 г. През 2015-а испанецът Алберто Контадор опита да повтори постижението, но финишира пети в Тур дьо Франс.

Джиро
Синята фланелка Джулио Чиконе, розовата Крис Фрум, цикламената Елиа Вивиани и бялата Мигел Анхел Лопес
Етапна победа за Сам Бенет

Иначе ирландецът Сам Бенет спечели последния етап. Той преодоля 10-те обиколки по 11,5 км. трасе за 2:50.49 часа. Бенет изпревари Елиа Вивиани, за да вземе третата си победа в Италия. Етапът обаче бе неутрализиран след три обиколки, като организаторите се консултираха и с Фрум, и с Дюмолен. Вивиани записа четири етапни победи и взе цикламената фланелка за колоездача с най-много точки.

- реклама -