113 години

ЧРД: Най-възрастният мъж в света стана на 113 години

Най-възрастният мъж в света стана на 113 години. Израел Кристал отпразнува рождения си ден в израелския град Хайфа.

Оцелелият от Холокоста столетник е роден през 1903 година в полския град Царнов. През март Книгата за рекордите Гинес го призна за най-стария мъж в света.

Два рождени дни

Кристал празнува днес рожден ден по Грегорианския календар, но семейството му ще отбележи празника в края на месеца, според Еврейския календар, съобщи дъщерята на рожденика Шула Коперсток.

Тържеството ще включва и церемонията Бар Мицва, която е сред най-важните в живота на евреите.

Обикновено Бар Мицва се прави на 13-тия рожден ден на детето и бележи преминаването към етап, когато вече отговоряш за постъпките си.

Кристал така и не можал да отпразнува Бар Мицва през 1916 година, защото майка му починала, а баща му бил войник в руската армия през Първата световна война.

Мъжът има изключително тежък живот

След войната Кристал се премества да живее в Лодз, където работи в сладкарска фабрика. Жени се и има две деца. По време на нацистката окупация еврейският квартал става гето, а Кристал е изпратен в концлагера Аушвиц-Биркенау. Жена му и децата му загиват, но той оцелява. Когато напуска концлагера, тежи едва 37 килограма.

След ужаса на лагерите Кристал се преселва в Израел, жени се отново и отваря сладкарница. Днес мъжът има огромно семейство.

113 години

Най-възрастната жена в света му е кака

Кристал е с 4 години по-млад от най-старата жена в света Ема Морано. Морано е италианка, която навършва 117 години през ноември, което означава, че е родена през 19 век.

Предишният най-възрастен мъж в света беше Ясутаро Койде от Япония, който почина през януари на 112 години.

Жан-Луиз Калман, която почина през 1997 година, беше най-дълго живелият човек на Земята. Тя е живяла 122 години и 164 дни, припомня АФП.

- реклама -