мозъка мозък

Човешкият мозък се обновява през целия ни живот

Невробиолози от Колумбийския университет в Ню Йорк откриха, че човешкият организъм може да произвежда нови мозъчни клетки, които да заменят умрелите, през целия си живот, съобщи Лайф.

Като основа за подобни заключения послужили наблюдения на мозъчната активност у възрастни хора. В рамките на изследвания на мозъчната и клетъчната активност се изяснило, че в хипокампуса на възрастните хора се формират нови неврони и производството на нови клетки намалява незначително с напредването на възрастта.

Това означава, че здрав човек на 70 години ще има толкова нови неврони в мозъка си, колкото тийнейджър или човек на средна възраст.

Получените резултати предстои да бъдат потвърдени в три независими едно от друго изследвания. Ако заключенията на невробиолозите от Колумбийския университет се потвърдят, има вероятност дегенеративни заболявания на мозъка, като болестта на Алцхаймер, да бъдат „отстранявани“ в ранните им стадии с помощта на клетъчна терапия. Резултатите от изследването са публикувани в Cell.

Новото откритие се различава кардинално от по-стари проучвания, които сочеха, че образуването на неврони приключва в детските години. То на практика не поставя краен срок за образуването на новите клетки.

Ако резултатите се потвърдят, това ще са добри новини за медицината и начина, по който функционира човешкият мозък.

- реклама -