Андрей Чорбанов, коалицията, зелен сертификат

Чорбанов: Зеленият сертификат няма да развали коалицията, но трябва да отпадне

Първи трус в новата коалиция – вчера от парламентарната трибуна депутатът от ИТН проф. Андрей Чорбанов се обяви против решението на Кирил Петков да въведе зелен сертификат в държавната администрация. Днес пред Нова телевизия изказа мнението, че документът няма да развали коалицията, но настоя той да бъде премахнат:

„Имаме отговорна позиция пред обществото. От самото начало обявихме нашата категорична позиция, а тя е че сме против въвеждането на зелен сертификат в парламента и държавната администрация. Документът би следвало да има обосновани принципи, за да бъде въведен и най-вече доказана ефективност. Съмняваме се доколко тази мярка е ефективна. Давам пример има зелен сертификат в публична сграда, но в градския транспорт няма как да има. Концентрацията на хора е в пъти по-голяма в рейса, отколкото в магазин, например. Няма логика“, смята проф. Чорбанов.

По думите му сравняването на парламент с мол не е правилно.

„Смятаме, че зеленият сертификат, във формата, в която е в момента, трябва да отпадне. Защо документът е за определено време? Защо се дава сертификат за антитела, като Т-клетъчният е много по-обективен?”, пита той.

Според него по-скоро трябва да се направи анализ на високата смъртност.

- реклама -