За читателите на FN! Вкусна Коледа с рецептите на Любка Костадинова

Изпитани и лесни за притогтвяне, кулинарните изкушения на Любка Костадинова са не само вкусни, но и изключително красиви. Днес Любка представя за читатителите на Fldshnews своите рецепти за тиквеник и щолен. Ако искате да зарадвате близките си, захващайте се за работа!

Тиквеник

Използвам готови, къпани кори, но може и с обикновени. Пак става много хубав. Пека тиква с кората във фурната. Щом е готова и охладена, я събирам с лъжица в купа. Добавям чаша захар, сушени кайсии или стафиди, канела и хубаво разбърквам всичко.

Мажа кората с олио, поставям от сместа в единия край (може и да се разпредели по цялата кора) и завивам на руло. Пека на 180 гр. за 40-50 минути или докато придобие златиста, хрупкава коричка.

Щолен

Необходими продукти:

500 гр брашно
100гр захар
суха мая
ванилия
индийско орехче
водна чаша мляко
щипка сол
200 разтопено масло
стафиди
сушени червени боровинки
захаросани портокалови и лимонови кори

Замесвам всичко в машината за хляб, без плодовете и корите. Щом се измеси тестото, го вадя и върху набрашнен плот го разстилам с длани. Добавям стафиди, боровинки и кори и хубаво измесвам да се разпределят навсякъде. Поставям тестото в дълга, правоъгълна форма за кекс и оставям да втаса около два часа, за да удвои обема си. Щом втаса, го пека на 180 градуса за един час. Изпеченитя щолен, още горещ, го мажа с разтопено масло и обилно ръся с пудра захар. Когато се охлади, ако го правя преди Коледа, го завивам във фолио и оставям на тъмно да преседи до празниците.

Може да се хапва и веднага!

Любка Костадинова е запалена и по фотографията. Освен своите кулинарни изкушения често снима природата и животни. Мечтае един ден да издаде кулинарна книга, която да е полезна на всяка домакиня.

Снимки: Любка Костадинова

- реклама -