Чистка в силовите ведомства в Русия

Руският президент Владимир Путин направи чистка в ръководствата на спецслужбите, охраната на Кремъл и в Министерството на отбраната, съобщават РИА Новости и ТАСС.
Той е освободил от ръководни длъжности хора от екипа на държавния глава, Федералната служба за сигурност, Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, съобщи пресслужбата на Кремъл.

 

Слухове за провален преврат

Часове по-рано сайтът News2.info намеква за съмнения, че това е бил осуетен опит за преврат под заглавието „В Кремъл става нещо, арестуван е шефът на президентската охрана“. В статията се съобщава, че е арестуван генералът начело на Федералната служба за охрана – Генадий Лопирев, по подозрение за извършено престъпление.

Службата има основната задача да охранява първите държавници на Русия, начело с президента Путин, както и стратегически важни правителствени обекти. Медията цитира „Интерфакс“ и допълва, че генералът е задържан в резултат на вътрешна проверка. Какво престъпление е извършил шефът на службата за охрана, засега не е известно.

Медията цитира „Интерфакс“ и допълва, че генералът е задържан в резултат на вътрешна проверка.

В публикацията се посочва, че засега не е ясно дали арестът на охранител №1 на Путин е свързан с неуспешен преврат в Кремъл, или става дума за банален провал. В полза по-скоро на втората версия говори фактът, че почти едновременно с ареста на шефа на Федералната служба за охрана, са проведени обиски в кабинети на администрацията и в нейни обекти, както и в базата в Сочи, където обикновено почива Путин.

Официално- уволнените се занимавали с научна дейност

Причината за уволненията обаче се оказа далеч по-прозаична, обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Висшите чиновници, въпреки препоръките и недоволството на Путин, се намърдали на топли служби в Руската академия на науките и били избрани за член-кореспонденти и дори за академици.

Още миналата седмица на съвещание на Съвета по науката Путин изрази недоволството си от това съвместяване на длъжности и заяви: Смятам че трябва да им се даде възможност да се занимават с научна дейност, щом са преценили, че това е по-важно от изпълнението на някакви рутинни административни задължения.

Явно тази възможност е била дадена на 14-те чиновници и те сега ще се отдадат на научна дейност.

- реклама -