Чипират ни с евро, за да ни следи държавата – новата конспиративна теория (Видео)

Чипират ни с евро, за да ни следи държавата – новата конспиративна теория. Нова конспиративна теория се разпространява в Европа. Този път не става дума за масони или влечуги в човешки облик, нито за COVID-19 или друг вирус, който дебне

да избие до крак човешката цивилизация.

Според конспирацията Европейската централна банка ще въведе цифрова версия на еврото до 2026 година, с която ще можем да пазаруваме и плащаме само чрез чип, имплантиран под кожата ни. На пръв поглед това решение не изглежда толкова опасно. Но според 47-годишния Марк Фридрих, автор на финансови бестселъри,

именно в това се състои опасността.

Той предупреждава за цифрова валута под формата на микрочип под кожата, която ще бъде използвана с цел държавно наблюдение.

Може би ще ни кажат, че този начин на разплащане е много по-лесен, удобен и организиран, а според Politico ще ни успокоят, че по този начин парите ни не могат да бъдат откраднати, но на

цената на поставянето на чип в нашето тяло.

„Това е шибан капан! И идеален начин за наблюдение и дигитална диктатура“, казва още германецът Марк Фридрих, известен с видеоклиповете си в YouTube, в които се изявява като противник на цифровите валути. За него тези твърдения не са просто хипотеза. Те

представляват реален страх за бъдещето на света.

Всъщност планът на Европейската централна банка не включва поставянето на чипове под кожата. А според психолозите хората, вкопчили се в тази хипотеза, са същите, които по време на пандемията са се асоциирали с нетрадиционни възгледи.

 Заешката дупка на страха

Никога не е било лесно да се определи къде свършва легитимната критика и къде започват теориите на конспирацията. Но според различни проучвания нещо коренно се е променило по време на пандемията – конспирациите за COVID са подействали като дрога, която води до нови и още по-нови хипотези.

„Цифровото евро е изключително подходящо за хора, които се страхуват, че управляващите имат злонамерени намерения“ казва Хавиер Гранадос, докторант към Университета на Пенсилвания.

„Когато хората търсят информация и общуват с други свои съмишленици, те най-вероятно ще получат в отговор конспиративна теория и това може да ги отведе до заешката дупка на страха“, казва още Гранадос.

Това мнение споделя и Питър Дито – специалист по политическо конспиративно мислене. Той предполага, че вълненията през последните години са допринесли за нова ера на старите теории. Финансовата криза, президентството на Доналд Тръмп в САЩ, Брекзит и нахлуването на Русия в Украйна само са допринесли за разклащането на старите убеждения.

„Когато хората чувстват, че живеят в „политически хаотични“ времена, и особено когато се съмняват в мотивите на медиите, правителствата и съдилищата, теориите на конспирацията процъфтяват“, казва той.

Страх от нежелани покупки

Едно от най-големите опасения на хората е, че плащането с цифрова валута, намираща се в тялото им под формата на чип, ще позволи на държавата да ограничава това, което могат да купуват. Правителствата и централните банки отхвърлят тези твърдения, разбира се. Според европейците, управленията ще опитат да контролират закупуването на храна, като начин за намаляване на процента затлъстели хора. Други смятат, че за да контролират изменението на климата, държавниците ще направляват консумацията на горивата. В САЩ също се страхуват от цифровата валута. Много популистки политици твърдят, че по този начин управляващите ще забранят купуването на оръжия и боеприпаси.

„Това ще им позволи да забранят нежелани покупки като гориво и боеприпаси“, заяви по време на дебат губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, основен съперник на Доналд Тръмп в републиканската кандидатура за Белия дом.

„В момента, в който им дадете властта да ви чипират, ще наложат система за социален кредит в тази страна. Това е огромна заплаха за американската свобода“, казва още той.

- реклама -