зехтин БАБХ разтворители проби

Чипират маслините в Гърция (Вижте причината)

Чипират маслините в Гърция. Вижте причината: провалът на реколтата и растящите цени на доведоха до значително увеличение на кражбите.

Според пазарни експерти цената на зехтина може да достигне 15 евро за литър, каза Вангелис Протогеракис, президент на Асоциацията на производителите на маслини в Ираклио. Започнаха дискусии около поставяне на микрочипове в маслиновите плодове, както се прави с добитъка. Така в случай на кражба откраднатите стоки да могат да бъдат проследени.

Протогеракис подчерта, че вече е имало искане за засилено полицейско присъствие в районите, където растат маслинови дървета, за да се предотвратят кражби. Щетите от кражбата на зехтин, отчетени от Земеделската кооперация в Халкидики, се оценяват на над 370 000 евро.

Маслините с GPS са идея, възникнала през 2018 г. сред фермерите в Гранада (Испания) за предотвратяване на кражби в маслинови горички. Предавателят е с кръгла форма, зелен или черен на цвят и прилича на маслина. Това е чип, в който има скрито радиочестотно устройство вътре.

Още по темата:

- реклама -