Чипът в личната карта ще е по желание

Чипът в личната карта ще бъде по желание. Това каза пред БНР министърът на електронното управление Божидар Божанов.

„Ако човек не иска, може да отиде и да заяви, вземайки личната си карта – аз не желая да записвате нищо на личната ми карта.

Дори когато бъде записано нещо там, то ще бъде само един анонимен идентификатор. На самата карта няма да има никакви лични данни на практика, те са в централизирани регистри.“, каза министърът.

По думите му скептицизмът към технологиите съществува, но смята, че не е масов. Въпреки това са длъжни да направят  всички възможни защити на личните данни.

По думите му потенциалните страхове трябва да бъдат разсейвани, затова защитата на личните данни е много важна. „Не може просто да направим една технология и тя да събира каквито данни ѝ харесват.“, каза той.

Министърът обаче не очаква много хора да се откажат от тази опция. По думите му гишетата няма да бъдат закрити още от утре.

„Винаги ще има хора – понякога възрастни хора, понякога такива, които просто не желаят. Няма как да продължим да имаме всичко само на гише.

Ако в момента имаме 10 служители на гише, след няколко години могат да станат наполовина, след няколко години още наполовина и така като процес да намаляваме това усещане за бюрокрация“, подчерта Божанов.

Съкращаването на хората на гише не означава, че те отпадат изцяло. Администрацията обаче ще бъде оптимизирана като функции.

Относно постигнатото до момента в областта на електронното управление до момента Божанов обобщи: „Те са постигнали все пак нещо.

Изградили са някакви системки тук-там, те не работят помежду си, имат кусури, които им пречат да бъдат масово използвани“. Предстои анализ на наличните системи как с малко надграждане могат да постигнат голям ефект.

В краткосрочен хоризонт министър Божанов си поставя за цел отпадането на удостоверения.

„Ще видим кои удостоверения може да отпаднат почти веднага – примерно семейно положение или липса на задължения към централната власт, към общината.

В момента гражданинът е куриер на администрацията’, каза той.

„Искаме да има електронна идентификация, която да е достъпна за всеки, без да ходи където и да било – тя да бъде в джоба му: дали в личната карта или в телефона, така че в момента, в който дойде например локдаун или нужда да заявиш неща онлайн, да не се налага да отидеш първо да си вземеш електронен подпис или ПИК, а директно да можеш да ги използваш“, аргументира се той.

Печатът почти никъде не е уреден изрично в законодателството, но въпреки това се изисква – т.нар. обичайно право, уточни Божанов.

Даде да се разбере, че това, което искат да въведат е забрана и санкции за изискване на печат. „Ако администрация ви изиска печат и ви върне за това, че нямате печат или нямате правилната форма и цвят на печат, този, който го е направил, да подлежи на санкции“, каза той.

- реклама -