19-годишната Джан Чинуен
Снимка: twitter.com/rolandgarros

19-годишната Чинуен изхвърли Халеп в Париж

19-годишната Джан Чинуен поднесе сензация на Ролан Гарос, след като изхвърли Симона Халеп. Шампионката от 2018 г. отпадна след 6-2, 2-6, 1-6.

За 19-годишната Чинуен това е едва втори турнир от Големия шлем. Халеп имаше затруднения с дишането във втората част на мача. Тя взе медицински таймаут и повика треньора си, но и това не ѝ помогна.

Малко преди нея турнира още по-сензационно напусна и Каролина Плишкова. Тя беше шокирана от французойката Леолиа Жанжан. Жанжан е номер 227 в света и играе с уайлд кард. Жанжан беше голяма надежда на Франция, но получи травма на коляното на 15 години и си взе дълга почивка. След това тя завърши финанси във Флорида. „Преживявах с минимална заплата и всяка седмица си броях парите. Вкарвах всичко останало в турнири. Понякога не играех с месеци, защото отпадах рано и нямах пари да пътувам“, разказа тя. Жанжан ще получи минимум 125 800 евро от наградния фонд. „Сега ще е по-лесно. Мога да си наема треньор, да пътувам спокойно“, добави тя. В първия кръг тя се справи с номер 45 Нуриа Диас. Това е първия турнир от Големия шлем в кариерата ѝ.

Така от първите десет поставени напред продължават само Ига Швьонтек, Паула Бадоса и Арина Сабаленка. Швьонтек се справи за 61 минути с Алисън Риске след 6-0, 6-2. Това е 30-ата ѝ поредна победа.

- реклама -