деца

Чиновник от министерството на отбраната бил сред организаторите на истерията в училищата

Служител от пресцентъра на Министерството на отбраната е сред хората, разпространявали фалшиви новини как ще бъдат отнемани деца от родителите им. Това потвърди вицепремиерът Томислав Дончев след днешното правителствено заседание, цитиран от „24 часа“.

„Говорих с вицепремиера Красимир Каракачанов и той ми обеща, че ще вземе мерки“, заяви Дончев.

„Ако някой се е заигравал с темата, ще бъдат взети мерки“, ангажира се и Каракачанов.

В организирането на истерията са участвали както външни фактори, така и български политици, чиновници и евангелски пастори, заяви още Дончев. Това е кампания, която продължава с месеци, заяви още вицепремиерът.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев също призна за политическа намеса при случаите с паниката в училища в Сливен, Ямбол и Карнобат.

„Министерство на образованието и науката не са изненадани, защото подобни сигнали е имало в цялата страня от началото на годината“, съобщи Вълчев.

политическа намеса

ДАНС и прокуратурата вече бяха сезирани за слуховете, предизвикали масова паника в понеделник.

Тогава масова истерия обхвана родителите на ученици от ромски произход в Сливен, Ямбол и Карнобат. Те се втурнаха в училищните дворове и отведоха децата си от класните стаи.

Причината за родителското „цунами“ се оказа слух, че служители на „Закрила на детето“ ще отведат децата, които не са припознати от бащите си. Майките от квартала твърдят, че са получили такава информация по телефона. Обажданията били анонимни.

- реклама -