сн. Фейсбук

Чичолина – как порноактрисата влезе в политиката и стигна до депутатска пенсия

Съвсем скоро новите 240 български депутати ще положат клетва. Сред кандидатите за народни представители сме свикнали да има и доста екстравагантни, но едва ли някоя държава може да задмине Илона Сталер, известна с артистичното си име Чичолина, която не само се кандидатира за депутат, но и работеше като такава.

сн. Фейсбук

След като става световноизвестна порноактриса Илона Сталер реши да се занимава с политика през 1979 г., когато за пръв път се кандидатира за италианския парламент през листата на Lista del Sole. През 1985 г. Сталер отива в партията Partito Radicale, които са против членството на страната в НАТО и се обявиха срещу развитието на ядрената енергетика. Така през 1987 г. с около 20 000 гласа тя е избрана за депутат от провинция Лацио.

Чичолина изкарва целия си мандат до 1992 г.

Паралелно с депутатското си място Чичолина продължава работата си в порнографски филми, едва ли друг действащ депутат някъде по света се е снимал за Плейбой.

През 1991 г. Радикалната партия вече й се струва недостатъчно радикална и тя се включва в основаването на нова партия – Партията на любовта. Чичолина повече не е преизбрана за депутат.

Още 3 години продължават опитите й да продължи в политиката – както в Италия, така и в родната Унгария. Последният й опит е през 2002 г. – отново неуспешен.

При пенсионирането си през 2011 г. тя получава като бивш депутат пожизнена месечна пенсия от 3250 евро.

сн. БГНЕС

Това напълно скандализира обществото. Сметката на 69-годишната Сталер беше блокирана в банковия отдел на италианския парламент. Замразяването станало по искане на данъчните служби, защото се оказа че Чичолина има задължения в размер на 100 хиляди евро. Тя обаче отиде да се защити лично пред Камарата на депутатите като обяви „Бях избрана с 20 000 гласа от Радикалната партия и в това отношение само лидерът Марко Панела беше по-напред от мен. За цели 5 г. всеки божи ден отивах в Парламента.

Според адвоката й местните закони са категорични, че пожизнените пенсии не могат да бъдат запорирани или конфискувани.

 

- реклама -