ЧЕЗ съди България
Снимка: cez.bg

ЧЕЗ съди България за стотици милиони евро

Енергийната компания ЧЕЗ е предявила иск срещу Българияза „стотици милиони евро“. Това обяви говорителят на групата Барбора Пулпанова, цитирана от БНР. Искът е заведен в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове – ICSID.

От ЧЕЗ предприемат мярката след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява, се казва в съобщението.

През ноември 2015 г. ЧЕЗ е изпратила до българското правителство т .нар. Notice of Dispute. Това е предхождаща иска жалба, в която се настоява за решение на спора по взаимно съгласие и запазване на правото за инвестиционен арбитраж. Българската страна обаче не се е възползвала от тази възможност до момента, посочват от компанията.

Подготвени сме да защитим нашите инвестиции по всички възможни начини, а арбитражът е следващата логична стъпка, пояснява Иво Хлавач, шеф на дивизията за външни връзки и регулация. Енергийната група стъпва на българския пазар в края на 2004 г. и обхваща близо 3 милиона потребители.

По-рано другите две електроразпределителни дружества у нас – ЕVN и Енерго-Про също потърсиха международен арбитраж заради намеса на държавата в инвестциионните им планове.

- реклама -