ЧЕЗ Инерком КЗК сделка цена ток увеличение тарифа КЕВР Иван Иванов Гинка Върбакова комисия доклад авария ток електрозахранване

ЧЕЗ-Прага: Ако България се оттегли от сделката, процедурата продължава

Ако България се оттегли от сделката за закупуването на ЧЕЗ, процедурата продължава с „Инерком“ на Гинка Върбакова. Това са заявили от ЧЕЗ-Прага за Нова телевизия.

Оттам уточняват, че каквото и да се случи, тепърва ще се запознават със ситуацията, но договорът с „Инерком“ остава в сила.

По-рано днес държавата отказа да участва в сделката за ЧЕЗ. Финансовият министър изненадващо обяви, че било нецелесъобразно.

„Заявявам категорично, че българската държава няма намерение по какъвто и да било начин да участва в придобиването – частично или изцяло, в стартирането и неприключилата сделка при оформянето на собствеността на активите на ЧЕЗ“. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на заседание на ресорната комисия по казуса в парламента.

Първоначално идеята беше България да придобие контролен пакет акции. За целта от „ЧЕЗ- Прага“ започнаха анализ дали законът позволява подобна намеса. В официална позиция до Нова телевизия от чешкото дружество обявиха, че не са информирани за оттеглянето на България и продължават да проверяват възможността за държавно участие.

- реклама -