ЧЕЗ Инерком КЗК сделка цена ток увеличение тарифа КЕВР Иван Иванов Гинка Върбакова комисия доклад авария ток електрозахранване

ЧЕЗ поиска 16,28% увеличение на цената на тока. Какво отговориха от КЕВР?

16,28% е средното увеличение на тока за домакинствата, което иска ЧЕЗ.

Това съобщиха от компанията.

Увеличението е под 3 стотинки на киловатчас, твърди ЧЕЗ.

Оттам поясниха, че са предложили дневната тарифа да се увеличи с 5%, а нощната с 51%, тъй като в момента те купуват от НЕК нощния ток на по-висока цена.

Всички дружества искат увеличение на тока, но това няма да окаже влияние на цената, защото Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще признае само тези разходи, които са абсолютно необходими, и ще бъде защитен общественият интерес.

Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти.

„Няма да допуснем никакво значително увеличение“, увери Иванов.

Председателят на КЕВР не пожела да уточни колко точно е поисканото увеличение от различните енергийни дружества, но посочи, че отделни дружества са поискали повече от двойно увеличение на тока.

По въпроса за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, Иванов заяви, че не разполага с нова информация, но информира, че следващия вторник ще присъства на отново на заседание на временната комисия, която разглежда този въпрос. Заседанието е инициирано от двата национално представителни синдиката – КНСБ и „Подкрепа“.

 

- реклама -