ЧЕЗ Галъп проучване българи продажба неодобрение

ЧЕЗ одобри продажбата на бизнеса си в България

Чешката компания ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България.

На днешното си заседание надзорният съвет на ЧЕЗ е дал предварителното съгласие българските активи на дружеството да бъдат купени от „Инерком груп“.

По предварителна информация компанията, която се ръководи от Гинка Върбакова, е предложила около 320 млн. евро за „ЧЕЗ електроразпределение България“, „ЧЕЗ електро“, „ЧЕЗ трейд“ и малки ВЕИ активи – видинският соларен парк „Фри енерджи проджект Орешец“ и недовършената централа на биомаса в смолянско.

ЧЕЗ осигурява ток на над 2 млн. абонати у нас. Приходите на дружеството са за общо над 1.8 млрд. лв.

Междувременно в чешките медии главният акционер на „Енерго про“ Яромир Тесарж излезе с гневно писмо, в което оспорва прозрачността на сделката. Тесарж е сред другите кандидат-купувачи на ЧЕЗ.

„За 20-те години, в които работя на източноевропейския пазар, никога не съм виждал подобно нещо“, категоричен е Тесарж пред водещия чешки ежедневник „Лидове новини“. Заглавието на статията е „Съмненията не спряха присъдата“.В резултат на инвеститорски интерес през втората половина на 2016 г., „ЧЕЗ Груп“ стартира процеса по продажба. Подписването на договора се очаква през следващите дни. Като взе предвид продажната цена, четиринадесетгодишната инвестиция на Групата в активите в България, като цяло ЧЕЗ отчете положителен резултат, се казва в съобщение на компанията, цитирано от БТА.

Международният арбитраж, който ЧЕЗ стартира срещу Република България през юли 2016 г., няма да се повлияе от тази трансакция и ЧЕЗ ще продължи действията по процедурата.

В началото на 2017 година „ЧЕЗ Груп“ получи няколко индикативни оферти за своите български активи от различни инвеститори. Поради това Групата стартира преговори за потенциална продажба на инвестицията. Най-високата оферта бе предложена от „Инерком България“, с които в последствие Групата проведе преговори на база на ексклузивитет. Продажбата на българските активи бе одобрена днес от Надзорния съвет на „ЧЕЗ Груп“. Финализирането на трансакцията подлежи на одобрение на българската антимонополна комисия.

Офертата на „Инерком“ е значително по-висока от счетоводната и пазарната стойност на продадените активи, така както са определени в независима оценка, и осигурява позитивна възвръщаемост от инвестициите в българските активи.

ЧЕЗ стъпи на българския пазар през 2004 г., придобивайки две трети от акциите на три електроразпределителни компании. През 2007 г. електроразпределителният бизнес бе отделен от доставката на електроенергия и първоначалните три компании бяха трансформирани в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, която пое разпределението на електрическа енергия, и „ЧЕЗ Електро България“ АД, която пое бизнеса с търговия с електроенергия. CEZ а.с. притежава дял от 67 на сто в двете компании, а останалата част е разпределена между миноритарни акционери. През следващите години в България бяха създадени още компании. Днес „ЧЕЗ Разпределение България“ доставя електроенергия на близо 3 млн. клиенти.

През 2016 г. „ЧЕЗ Електро България“ и „ЧЕЗ Трейд България“ продадоха 9.7 тераватчаса електроенергия на крайни клиенти.
В сделката за продажба са включени също соларната електроцентралата „Орешец“, разположена в Западна България, и централата „Бара“ за производство на електричество от биомаса в южните части на страната. ТЕЦ „Варна“ край брега на Черно море бе продадена от CEZ Group през декември 2017 г. на българската компания СИГДА.

- реклама -