Доналд Туск, Великобритания, Брекзит, ЕС напускане

В четвъртък ще се реши дали ще има среща ЕС-Турция във Варна

Европейският съвет ще реши в четвъртък вечер дали ще се състои насрочената за 26 март среща ЕС-Турция във Варна

Това се посочва в писмото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск до държавните и правителствените ръководители в ЕС по повод предстоящото им двудневно заседание в Брюксел, съобщава БТА.

Предвижда се Европейският съвет да обсъди обстановката в Турция и Русия, преговорите за напускането на Великобритания, отравянето на Сергей Скрипал, митата на САЩ за внос на алуминий и стомана. Туск отбелязва, че по въпроса с митата Европейската комисия преговаря с Вашингтон за получаването на изключения.

„Трябва да се подготвим за всякаква възможност“, уточнява той.

„Отговорът на ЕС ще бъде разумен. Търговията създаде милиони работни места и допринесе за мира и сигурността по света. Повишаването от САЩ на митата за внос през 1930 г. предизвика световна търговска война. Ако бъдат наложени, предвидените мита сега биха засегнали около 1,5 на сто от търговията между Европа и САЩ. Неизбежно е Световната търговска организация да вземе отношение, но въпросът е, че трансатлантическите връзки са в основата на сигурността и напредъка и от двете страни на Атлантика. Трябва да заздравим, а не да отслабваме тези връзки, въпреки „сезонните сътресения“, пише Туск.

Той изразява очакването Европейският съвет да обсъди изцяло преговорната стратегия на ЕС с Лондон и да утвърди преговорните позиции за бъдещите отношения

По повод отравянето на Скрипал Туск заявява, че ЕС трябва не само да изрази пълна съпричастност с Великобритания, но и да направи оперативни изводи, защото този случай поставя на изпитание общата европейска сигурност. Предлагам да укрепим устойчивостта си срещу химически, биологични, радиологични и ядрени опасности, включително с повече сътрудничество с НАТО. Трябва да продължим да подсилваме възможностите си за отговор на хибридни заплахи – в областта на киберзащитата, контраразузнаването, стратегическите комуникации, посочва председателят на Европейския съвет.

- реклама -