Николай Русинов-Чеци убийство Яна Апелативен съд обжалване дело

Чеци разиграва съда. Магистрат: Нека спрем този цирк

Николай Русинов – Чеци иска смяна на съдия

Словесни престелки между Николай Русинов-Чеци – подсъдим, и тримата съдии. Така започна гледането на делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в Софийския апелативен съд (САС). Русинов обжалва 19-годишната си присъда. Това съобщава вестник 24часа.
“Какви са вашите имена? Ще се представите ли?”, обърна се подсъдимия към магистратите. “Пламен Христов Дацов, на 47 г. – съдия в Наказателното отделение на САС”, отговори му председателят на състава. След него се представиха и другите две съдийки. Проблем за Николай Русинов се оказа съдията-докладчик Христина Михайлова. “Вие сте командирована в САС – това означава, че вие сте зависима от шефа на съда”, заключи Чеци и поиска тя да се оттегли от процеса.

Русинов обяви, че не е получил материали по делото, които поискал по-рано. След като магистратите го изслушваха в продължение на 15 минути, съдия Дацов обобщи: “Нека спрем този цирк” и даде ход на делото. Всичко се случи пред очите на почернените майка и баща на убитата Яна. “Присъдата доживотен затвор не е тежка за Чеци, за него трябва смъртна присъда”, настоя бащата Явор Кръстев.

Убийство в Борисовата градина

28-годишната Яна бе открита полугола, пребита до смърт в Борисовата градина в София на 10 юли 2011 година. Тогава стана ясно, че младата жена е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион „Българска армия“ предната нощ. Единственият подсъдим за убийството й е Николай Русинов – Чеци. Той отговаря пред съда по обвинение в това, че в съучастие с неустановени по делото лица умишлено е умъртвил Яна Кръстева.

През юли тази година Върховният касационен съд (ВКС) върна делото в САС, но от друг състав. Така 5 години след убийството все още няма окончателно осъден за убийството на момичето.

Процесът срещу Чеци започна на 31 януари 2013 година. Той беше задържан в края на април 2012 година. На 20 октомври 2014 година Николай Русинов получи доживотна присъда за смъртта на Яна Кръстева от Софийски градски съд (СГС). През лятото на миналата година състав на Софийският апелативен съд реши, че Русинов трябва да излежава присъда от 19 години затвор.

- реклама -