съдии, СГС, протест ,Единна инфорационна система на съдилищата АПИ, Светослав Глосов, Дончо Атанасов, съд ВАС, ЦИК, решение, Обединени патриоти, Атака правна комисия, специализиран съд, прокуратура

Четирима служители на МВР са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на телесни повреди по време на протестите

Четирима служители на МВР са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на телесни повреди по време на протестите през 2020 г.

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура /СРП/ са образувани 65 досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. Двадесет и четири от тях вече са приключени и внесени в съда. Това се посочва в позиция по повод на публикувани в редица електронни сайтове видеоклипове, съдържащи кадри на „полицейско насилие“, съобщиха от СРП.

С влязъл в сила съдебен акт са осъдени четири лица.
От СРП отбелязват, че наблюдават досъдебно производство за извършено престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от НК – причиняване на телесни повреди от полицейски служители при изпълнение на службата им.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера „под колоните на МС“. Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи.

Привлечени към наказателна отговорност до момента са четири лица – служители на Министерство на вътрешните работи към датата на извършване на деянието, за престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК.
Разследването продължава и е взето на специален надзор.

- реклама -