Радев, Плевнелиев, Първанов, Жельо Желев, плоча, Веселиново

Четирима президенти на България откриха възпоменателна плоча пред родната къща на Желю Желев

Държавният глава Румен Радев и президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев откриха възпоменателна плоча пред родната къща на Желю Желев в село Веселиново.

В словото си пред присъстващите Румен Радев отбеляза, че д-р Желев „имаше нелека съдба, прояви куража на инакомислещите, когато други мълчаха, пое отговорност за страната, когато всички спореха и се надяваха, понесе упреците на опонентите и предателствата на своите.

Епохата натовари плитиците на прехода с бремето на много грешки – и техни, и чужди. Огромните надежди се сбълскаха със суровата действителност. Идеалистите бяха изместени от циниците, но президентът Желев остана безсребреник, когато други осребряваха куража на инакомислещите и надеждите на всички българи, остана демократ, когато всички други се сочеха с пръст, остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата „народен“, посочи още Радев.

 

Той каза още, че е знаменателен знак, „че в раздираното ни от противоречия време днес тук се събрахме четиримата държавни глави, за да съхраним паметта на първия президент на нова България.

В петък е 10 ноември, дата която неизменно свързваме с д-р Желев. 28 години след началото на промените политическите страсти продължават да вилнеят. Години наред спорим дали преходът свърши. Мисля, че ще можем да го твърдим когато престанем да употребяваме историята за злободневен политически бизнес, когато разномислието ражда дискусии, а не подхранва омразата, когато аргументите изместят дамгите, когато започнем да се отнасяме с респект към градивните, към прогресивните, към родолюбците, с уважение към всички жертви от всички епохи, без прошка за престъпленията, но с разбиране за общата драма, в която всеки от нас носи своята отговорност и никой не е безгрешен“, допълни Радев.
В края на словото си той благодари на ръководството на Община Смядово и на кмета на с. Веселиново за това, че благодарения на тях къщата на Желю Желев е в добро състояние.

Тържествената церемонията, с участието на гвардейци, се състоя пред родната къща на д-р Желю Желев на улица „Възрожденец“ 2 в с. Веселиново.

На нея присъстваха дъщерята на д-р Желев – Станка Желева, кметовете на Шумен – Любомир Христов, на Велики Преслав – Александър Горчев, на Смядово- Ивака Петрова, представители на различни институции и организации и много жители и гости на Веселиново.


В знак на признателност и почит към д-р Желю Желев, държавният глава Румен Радев и президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, официалните лица на церемонията, жители и гости на Веселиново поднесоха венци и цветя пред възпоменателната плоча на д-р Желев. Венец бе поднесен и от служители на НСО, грижили се за охраната на първия демократично избран президент на България.

 

- реклама -