сн. БГНЕС

Четирима полицаи вече са обвинени за смъртта на Джордж Флойд

Полицаят от Минеаполис, който коленичи на врата на чернокож мъж, който по-късно почина, вече ще бъде обвиняем в убийство от втора степен. Срещу тримата му колеги също ще бъдат повдигнати обвинения. Това съобщи сенатор Ейми Клобучар.

Смъртта на 25 май на Джордж Флойд, който беше обвинен в опит да закупи цигари с фалшива банкнота, предизвика протести в САЩ заради системния расизъм и полицейската бруталност.

сн. БГНЕС

„Генералният прокурор на Минесота Кийт Елисън повдига обвинения срещу Дерек Шовин за убийство 2-ра степен на Джордж Флойд. Ще бъдат повдигнати обвинения срещу други трима служители“, написа в Туитър Клобучар. „Това е друга важна стъпка за справедливостта.“, допълни сенаторът.

Шовин беше обвинен миналата седмица в убийство от трета степен. Обвинение за убийство от втора степен не предполага умисъл, но носи по-тежко наказание.

Междувременно кметът на Вашингтон Муриел Боузър удължи полицейския час с още един ден, но го премести от по-късно.

сн. БГНЕС

След като в продължение на два дни полицейският час започваше в 19 часа, от сряда той ще бъде наложен в 23 часа местно време.

Кметът на американската столица също изрази загриженост за присъствието в града на войски и специални служби. „Всички трябва да се притесняваме кой им дава заповеди“, каза кметът от Демократическата партия Боузър, визирайки президента Доналд Тръмп.

 

- реклама -