депутати Народно събрание първо заседание
сн. БГНЕС

Игри с кворума: Парламентът започна работа от втори опит (На живо)

Фалстарт на заседанието на парламента днес.

НС не успя да започне при първата регистрация поради липса на кворум.

Двама депутати липсват за изискваната бройка от 121 народни представители. От парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС не се регистрираха.

Вторият опит, 10 минути по-късно, бе успешно – в зала се регистрираха 133 народни представители.

Народното събрание ратифицира на две четения Споразумението за извършване на икономически преглед, което прави страната ни официален член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

По време на дебатите управляващи и опозиция влязоха в спор за това чии са заслугите за влизането на страната ни в така наречения „Клуб на богатите“.

С присъединяването към организацията България ще осъществява засилено сътрудничество в различни направления, обобщени в пътната карта по присъединяването. Дейностите, които ОИСР ще извърши в полза на България съгласно споразумението са на стойност 800 хиляди евро и обхващат периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2023 г.

Ратификацията предизвика спорове в пленарната зала.

От ГЕРБ изтъкнаха усилията на последното правителство на Борисов, за да се стигне до членството в клуба на богатите и настояха управляващите да не си приписват заслугите за това.

Депутатът Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“ оспори политиката на ГЕРБ и цитира препоръки от доклада на организацията, една от които е нуждата от премахване на корупцията.

„Именно това управление, което не беше ефективно. Така че „Продължаваме промяната“ има една основна цел и тя е да освободи страната ни от тези регулаторчета, агенцийки и подагенцийки, които всъщност са символ на превзетата държава.“

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев контрира с пример за управление на държавното дружество „Булгаргаз“.

„Това ли е прозрачната ви политика на управление на държавните дружества – взехте директора на частния посредник „МЕТ“ и го сложихте директор на „Булгаргаз“.

И в момента, в който той става директор на „Булгаргаз“ почна да купува газ от собственото си дружество.

Разбирате ли какво нахалство е това. И да ми говорите вие тук за добро управление на държавните дружества е срамота, то е безочливост“.

 

 

- реклама -