Тереза Мей

Четирима кандидати за премиерския пост във Великобритания?

Четирима кандидати ще се борят за премиерския пост във Великобритания. Днес изтича срокът, който Дейвид Камерън постави за издигане на кандидатури, след като той самият обяви оттеглянето си след референдума за излизане на страната от ЕС.

Тереза МейТереза Мей

Днес британският вътрешен министър Тереза Мей издигна своята кандидатура за поста лидер на Консервативната партия. Тя избра да направи това чрез публикация във вестник „Таймс“.  Мей написа, че основната й задача като премиер би била да „направи Великобритания страна, която е подходяща за всички“. В изявление пред медиите, Мей обяви, че се кандидатира, тъй като страната и партията се нуждаят от силен лидер, който да се справи с политическата и икономическа промяна, която настъпва след решението за отделяне от ЕС, както и да договори с Брюксел най-добрите условия за излизане на страната от съюза.

Обединеното кралство няма да приеме да запази принципа за свободно движение на хора след излизането си от ЕС.„Дори и като се вземе предвид, че преговорите с ЕС са жизнено важни за нашето благосъстояние, очевидно е, че няма мандат за сключване на такава сделка, която предвижда свободно движение на граждани във вида, в който съществуваше досега”.

Мей се оценява като един от основните претенденти за поста лидер на консерваторите и съответно премиер.

Борис ДжонсънБорис Джонсън

Главният фаворит на букмейкърите е бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, активен привърженик на „Брекзит“. Очаква се, той да обяви своята кандидатура в 13:30 българско време, само половин час преди крайния срок. Мнозина смятат, че именно той е главният победител на референдума. 52-годишният политик е известен със своето необичайно поведение и ексцентрични изказвания. Това обаче едва ли ще му попречи да оглави партията на торите и да получи ключовете от резиденцията на Даунинг стрийт №10.

Майкъл Гоув

Майкъл ГоувМинистърът на правосъдието на Великобритания Майкъл Гоув неочаквано заби нож в гърба на Джонсън. Той също се бореше за излизането на Великобритания от ЕС, но днес обяви, че след „задълбочен“ размисъл е решил, че Борис Джонсън не може да е лидер на консерваторите и че той не е обединителната фигура на партията. 48-годишният политик обяви, че ще заложи на план застраната ИЗВЪН ЕС, което ще донесе обединение и промяна.

Стивън Краб

Кандидатурата на министъра на труда и социалната политика Стивън Краб  стана ясна след изпратен имейл до депутатите на торите, подписан от трима негови поддръжници – депутатите Саймън Хоари, Мариа Каулфилд и Крейг Уилямс.

Въпреки съобщенията за изпратеното писмо все още има спекулации, че Краб официално още не е уведомил партията за намерението си.

„Ние искаме стабилност. Ние искаме посока“, това заяви Краб в понеделник. „Това, което искам да видя през следващите няколко дни е появата на кандидат, който разбира огромните мащаби на тази ситуация, в която се намираме и който има ясен план за изпълнение на очакванията на 17-те милиона души, които гласуваха за това Великобритания да излезе от Европа“, допълни той.


Процедурата

В случай, че останат четирима, кандидатите ще бъдат редуцирани до двама от членовете на Торите в парламента. Депутатите ще изберат фаворитите, а тези, които съберат най-малко гласове ще отпаднат. След това, членовете на консервативната партия ще гласуват за своя нов лидер по пощата. Победителят става Председател на партията и автоматимно министър-председател. Процедурата трябва да приключи до 9ти септември.
- реклама -