Париж

Четири жертви на адската експлозия в Париж, двама от тях са пожарникари – ОБЗОР

Двама пожарникари и двама цивилни граждани са загинали при експлозията, причинена от изтичане на газ в пекарна в центъра на френската столица. Това съобщи в телевизионно обръщение министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Сред жертвите има испанска туристка, която е починала от раните си

Тя дошла на почивка със съпруга си в Париж и  е починала в болница, след като е ранена при взрива. Информацията беше съобщена от испанското външно министерство, но на този етап френските власи не уточняват дали става въпрос за пета жертва или загиналата испанка е сред четиримата, отчетени от вътрешния министър.

По последни данни 37 са ранените при взрива, като състоянието на 10 от пострадалите е критично

Париж

Центърът на Париж бе разтърсен тази сутрин от мощна експлозия, причинена от изтичането на газ в пекарна.

Министър Кастанер обяви, че ситуацията вече е под контрол и екипите на пожарната са успели да овладеят пожара, избухнал след взрива. Той увери, че става въпрос за битов инцидент, а не за терористичен акт.

Повечето от пострадалите са случайни минувачи и хора, живеещи в съседни сгради, които са получили наранявания от счупени от взривната вълна стъкла. Пекарната е разположена в девети район на френската столица. Взривът е бил предшестван от пожар в магазина, намиращ се на улица „Тревизо“. При ударната вълна са нанесени огромни щети на околните сгради. Има десетки обгорени автомобили.

Пекарната не е била отворена за клиенти, по време на взрива. Пожарникарните служби са помогнали за евакуацията на засегнатите от експлозията съседни сгради.

„Всички прозорци на апартамента избухнаха. Вратите паднаха. За да изляза от стаята, трябваше да прескоча отломките. Децата бяха паникьосани, не можеха да излязат от стаята си“, разказва Клеър Салавард, която живее на първия етаж в сградата, в която се намира пекарната. Семейството й е било евакуирано с пожарникарска стълба.

Евакуирани са и туристите от няколко хотела, намиращи се на съседни улици.

- реклама -