Земята космос предсказание маите

Четири затъмнения и съединение на Юпитер и Венера ще видим през 2023 г.

През 2023 година наблюдаваме съединение на Юпитер и Венера и четири затъмнения. Във вечерите на 1 и 2 март ще бъде кулминацията на сближаването на двете планети.

Именно това явление е и една от причините, които стоят зад сигналите на разтревожени потребители, заснели странни светлини в небето.

Другата причина са сателитите на Илон Мъск. Всъщност те са толкова видими, защото се движат на 550 километра височина от земята в т. нар. ниска орбита.

„След изстрелването от ракетата Фалкън 9, на един път с една ракета се извеждат около 55-60 сателита, които в първите няколко вечери се наблюдават във вид на редички или както някои ги наричат „влакчета от светлини“, разказа физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия при БАН пред bTV.

Постепенно сателитите се разреждат и с набирането на височина стават по-малко ярки. Те ще могат да бъдат наблюдавани отново довечера между 19:43 и 19:47 ч.

„Това са комуникационни спътници, които са с цел разпространение на интернет и телефонни връзки. Предвижда се около 12 000 броя да бъдат изведени в ниска орбита. В момента над 3500 са вече активни и изведени в орбита“, каза още Пенчо Маркишки.

- реклама -