влак, Белово, локомотив, вагон

Четири фирми искат да доставят 25 нови мотриси

Четири фирми искат да доставят 25 нови мотриси

Четири са фирмите, които искат да доставят 35 мотрисни влака, които ще бъдат платени със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на транспорта и съобщенията. подадените оферти са вече отворени. И четирите международни компании, които бяха поканени да участват в търга за доставка на 35-те електрически мотрисни влака, подадоха оферти.

Ценовите им предложения са с няколкостотин милиона по-ниски от заложената прогнозна стойност по процедурата по пряко договаряне, която е на стойност над 1.1. млн. лв. без ДДС.

Това са PESA, Alstom, Škoda и Stadler Polska.  Предстои в кратки срокове назначената комисия да разгледа офертите и да проведе преговорите с компаниите.

Най-ниската оферта е за 642.5 млн. лв. без ДДС и е подадена от Stadler Polska.

Най-високата пък надхвърля 883 млн. лв. без ДДС

и е подадена от консорциума, начело с румънското подразделение на френската Alstom Transport S.A. Обединението, водено от чешката Skoda Transportation, е предложило цена за влаковете над 768.9 млн. лв. без ДДС. Полската Pesa е оферирала цена от 840 млн. лв. без ДДС.

Припомняме, че процедурата за доставка на 35 едноетажни мотрисни влака беше открит

а в началото на годината, но техническите спецификации на двамата участници, подали оферти, не отговаряха на заложените изисквания. Предвид сложността и спецификата на поръчката, с решение на министър Георги Гвоздейков, МТС премина към процедура на договаряне без предварително обявление. „Ще поканим на преговори широк кръг от участници, за да постигнем максимална конкуренция, а за да гарантираме прозрачност ще отправим покана и към представители на Европейската комисия да наблюдават преговорния процес“, обясни тогава министър Гвоздейков.

- реклама -