Четете във FN: Кои са 50-те най-важни места от българската история отвъд България

Защо на 7 хиляди километра от България – в Нигерия има Двореца на културата и спорта досущ като този във Варна? Къде е прекарал последните дни от живота си Пенчо Славейков?

Защо насред Рим се извисява статуя на Иван Вазов, а в Мадрид има паметна плоча на писателя Димитър Димов?

Все малко познати места за българите, но с огромно значение за историята ни. 50 от тези места, намиращи се в различни краища на света са събрани в книга, зад която стоят Сдружение „Българска история“ и Фондация Българска. Тя е своеобразен пътеводител, който ще ни разкаже неща за историята ни, за които дори не сме предполагали.

Повече за 50-те най-важни места по света, свързани с България разказва Марио Мишев от сдружение „Българска история“.

Българското военно гробище, Харкан, Унгария

FLASHNEWS: Как се роди идеята да се съберат в книга тези 50 места, за които повечето българи не подозират, че са пряко свързани с историята ни?

Марио Мишев: Дадохме си сметка, че българската история няма как да бъде затворена само в държавните граници. Има много любопитни неща, за които обаче трябва да се разровим. Историите, които събира тази книга смятам, че на поне на половината българи са тотално непознати и се разиграват на хиляди километри от България.

FLASHNEWS: Коя е най-далечната точка, до която се простира в книгата българската история?

Марио Мишев: До Нигерия. В столицата Лагос, която се намира на 7 хиляди километра от България има една сграда, която е Националния театър на страната. Тя  e точно копие на добре познатия ни във Варна Дворец на културата и спорта – сградата е направена от същия архитект.

И това си има обяснение – през 70-те и 80-те години на миналия век стотици наши архитекти заминават за Африка и Близкия Изток, където се включват в изграждането на много сгради, някои от които логично наподобяват такива в България.

Горе: Двореца във Варна, долу театъра в Нигерия

Най-нормалното е да има обекти, които са в близките ни съседни държави – Македония, Сърбия, Румъния. Много любопитно е в Украйна и Молдова, където има немалко етнически българи, които правят всичко за да почитат паметта на нашите герои. 2011-та година във Болград в Украйна беше издигнат паметник в чест на българските опълченци, който бих казал, че е близнак на добре познатия ни паметник от Шипка. Отделно в Кишинев има паметници на Ботев.

„Малката Шипка“ в Болград

Но имаме и наши следи в Западна Европа. В Италия на езерото Комо – едно изключително живописно място се намира вила Бела Виста, където Пенчо Славейков прекарва последните си дни. Той е огорчен от България, защото малко преди да си тръгне е уволнен неправомерно от Националната библиотека и това място се превръща в негов последен пристан.

FLASHNEWS: Посетени ли са наистина всички тези места?

Марио Мишев: 40 от тях да, така че книгата до голяма степен е пътепис. Всичко е изпитано – има указания как да стигнем, колко е тежък маршрута, в планина ли са …

FLASHNEWS: Колко време е отнела работата по книгата?

Марио Мишев: Пътуванията около 10 години, писането по-малко от година. Идеята е цялата тази информация да бъде синтезирана и поднесена интересно, за да не бъде типичния научен труд, а да ти бъде пътеводител.

Паметна плоча на Димитър Димов в Мадрид

Книгата разказва и историята след абдикацията на цар Фердинанд, който се оттегля в замъкът „Св. Антон“ в Словакия, превърнат днес в музей. Една от стаите е наречена „българската“.

Книгата, дело на авторите Светослав Марков и Теодор Борисов.

- реклама -