Кирил и Методий

Честваме празника 24 май вече с ново име

Парламентът окончателно прекръсти националния празник 24 май.

С одобрените днес промени в Трудовия кодекс, получили подкрепата на депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, празникът се преименува от Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

От ДПС също дадоха подкрепа за преименуването, изразена от председателя на Комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов, а твърда позиция „против“ поддържаше опозицията от групата БСП и нечленуващите вече в нея народни представители, нарекли себе си „прогресивни социалисти“.

„На дискусията по тази тема не ѝ е мястото в Кодекса на труда“, подчерта Георги Гьоков, според когото обсъждането е трябвало да се проведе в академичните среди, а едва след тогава да се пренесе и в пленарната зала.

Първоначалното предложение на групата на патриотите пък предвиждаше 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, но между двете четения на законопроекта то претърпя корекция.

- реклама -